De nieuwe Nederlandse vermogensbeheerder Stoic stelt dat actieve vermogensbeheerders ten onrechte geloven dat ze de markt kunnen voorspellen. Er zou maar één zekerheid zijn: de wereldeconomie groeit op termijn.   

Daarom spreidt Stoic het beheerd vermogen in de wereldeconomie, handelt het amper en hanteert daarbij een stoïcijnse aanpak. Het bedrijf heeft inmiddels ruim 550 miljoen euro onder beheer. 

Freddy Forger, partner van Stoic: “Vermogensbeheerders jokken als ze zeggen dat ze de toekomst kunnen voorspellen. Niemand heeft een glazen bol die de toekomst vertelt. Wij hebben ons erbij neergelegd dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe beurskoersen zich ontwikkelen. Er is slechts één ding zo goed als zeker: de wereldeconomie groeit op de langere termijn altijd. Dat bracht ons op het idee voor Stoic. Hiermee willen we de markt voor vermogensbeheer openbreken.” 

Ultra passief en stoïcijns 

Stoic claimt nog passiever te opereren dan passieve beheerders. “Zij kiezen toch vaak nog voor bepaalde specifieke beleggingsfondsen waarbij er bewust of onbewust toch nog actieve keuzes worden gemaakt. Wij beleggen het vermogen van onze klanten, wat betreft aandelen, simpelweg in de hele wereld op basis van de marktwaarde van de aandelen door de FTSE All World Index te volgen. Deze manier van ultra-passief vermogensbeheer is dermate eenvoudig, dat mensen met enige handigheid in indexbeleggen dit ook zelf kunnen doen. Wij helpen onze klanten dan ook met iets veel belangrijkers: het hoofd koel houden.” 

Volgens Forger is bijna niemand in staat om stoïcijns te blijven als het om je eigen vermogen gaat. “Als het vermogen bijvoorbeeld tijdens een beurskrach verdampt, ontstaat er grote paniek en stapt men uit. Als er flink wat winst is gemaakt, wil bijna iedereen dat geld gaan gebruiken. Wij nemen onze cliënten in bescherming tegen dergelijke emoties. We leggen ze uit dat heel stoïcijns ‘niets doen’ uiteindelijk het meest oplevert.” 

Corona valideert Stoic 

Forger was niet altijd fan van ultra-passief beleggen. “Integendeel. Ik ben mijn carrière zelfs begonnen op de beurs. Ik dacht destijds dat ik enorm slim was en de markt heel goed aanvoelde. Dat was niet het geval: we hadden dankzij onze computers een tijdvoorsprong op de consument. Toen computers hun intrede deden, werd alle informatie binnen secondes beschikbaar voor iedereen. Nu concurreren alle handelaren met elkaar op basis van dezelfde informatie – en het geloof in hun glazen bol.”  

De oprichters van Stoic zijn al zo’n tien jaar geleden begonnen met deze vorm van ultra-passief vermogensbeheer, maar voelen zich nu pas comfortabel om dit met de wereld te delen. “Er was eerst een crisisperiode nodig om deze stoïcijnse beleggingsstrategie in de praktijk te testen. Nu de coronacrisis achter de rug is, hebben we bewezen dat ‘ijskoud’ blijven zitten veel beter werkt. Al onze cliënten zijn aan boord gebleven en scoorde meer rendement, zo blijkt uit cijfers van vermogensbeheer-vergelijker Finner.nl. Vorig jaar presteerden passieve vermogensbeheerders beter dan actieve beheerders; Stoic presteerde weer beter dan de gemiddelde passieve Nederlandse vermogensbeheerder. 

Over Stoic 

Stoic is een nieuwe vermogensbeheerder die gelooft in een stoïcijnse beleggingsstrategie: beleggen in de wereldeconomie en daarbij niet gehinderd worden door emoties. Stoic is opgericht door Freddy Forger en Henk Kras, die vanaf 2012 onder de naam Blu Asset Management de ultra-passieve beleggingsaanpak ontwikkelden. In 2017 wonnen ze daarmee de Gouden Stier in de categorie ‘Beste Vermogensbeheerder’. Zie voor meer info: www.stoic.money.