Koopt u een beleggingsfonds van een onafhankelijke belegger of van een bank?
The Journal of Finance publiceerde een onderzoek van Wes Gray en Jack Vogel waaruit een verassende conclusie werd getrokken.

Beleggingsfondsen die niks anders doen dan vermogensbeheer doen het veel beter dan beleggingsfondsen die gerund worden door commerciële banken. Het verschil bedraagt volgens de onderzoekers 92 basispunten. Bijna een vol procentpunt.

Gray en Vogel hebben zich beziggehouden met het onderzoek in 2000 tot 2010. Er deden 29.000 beleggingsfondsen mee vanuit 28 verschillende landen. Het Europese percentage van commerciële banken lag rond de 50%.

Nederlandse voorbeelden van bankgerelateerde fondsen waren toen ING Group en Rabobank, die toen nog samen de Nationale Nederlanden waren.  Delta Lloyd werd nog gemanaged door een verzekeringsconcern.  Andere voorbeelden van niet-bankgerelateerde vermogensbeheerders waren: Invesco, BlackRock, Vanguard en Franklin Templeton.

Gray en Vogel wilden de volgende vier vragen beantwoorden:

 1. Doen fondsen die aan een commerciële bank zijn gerelateerd het slechter dan de fondsen die dat niet zijn?
  Zoals eerder beschreven doen beleggingsfondsen gerelateerd aan commerciële banken het 92 basispunten minder goed.
 2. Werden de prestaties van bankgerelateerde fondsen slechter nadat het leenbedrijf van de moederbank groter werd?
  Ja, dat is de verassende en tegelijkertijd ook zorgwekkende conclusie.  Het wordt een belangenconflict, en daarnaast vonden Gray en Vogel relatief veel aandelen van bankklanten in de portefeuilles van de beleggingsfondsen.
 3. Zijn er veel verschillen gevonden tussen de landen?
  Er bleken flinke verschillen te zijn tussen de landen. Daar waar er strenger gecontroleerd werd tussen de bankafdeling en beleggingsafdeling waren de resultaten beter.
 4. Was de intelligentie van de medewerkers ook relevant op de uitslagen van het onderzoek?
  Nee, er was niks te vinden tussen slechte fondsprestaties en slecht personeel.