Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in het afgelopen kwartaal een recordomvang bereikt van EUR 906,6 miljard, voornamelijk dankzij positieve beleggingsrendementen op aandelen. In dit beleggingsinstrument wordt er vooral in aandelen van bedrijven van de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk belegd. De omvang van de sector nam daarnaast toe door een positieve netto-inleg van EUR 5,2 miljard, vooral in obligatiefondsen.

Fondsen halen positieve resultaten op aangehouden aandelen

Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het derde kwartaal van 2018 met EUR 21 miljard (+2,4%) tot EUR 906,6 miljard. Deze stijging werd veroorzaakt door een positief rendement op aangehouden beursgenoteerde aandelen en participaties in beleggingsinstellingen (2,8% in het kwartaal). De omvang van deze beleggingen bereikte daarmee een record. Ten opzichte van twee jaar geleden zijn de beleggingen in aandelen en participaties door beleggingsfondsen met EUR 90 miljard toegenomen, oftewel 20%. Dit effect is te verklaren door zowel nieuwe aankoop van aandelen als door waardestijging van de bestaande portefeuille.

Amerikaanse, Britse en Nederlandse aandelen zijn in trek

Nederlandse beleggingsinstellingen beleggen voornamelijk in Amerikaanse aandelen als het gaat om aandelenbeleggingen. De omvang van de Amerikaanse aandelen was in het afgelopen kwartaal met EUR 194 miljard goed voor 30% van de totale beleggingen in deze type effecten. Andere gewilde investeringsbestemmingen zijn Nederland (EUR 70,5 miljard, ofwel 11%) en Verenigd Koninkrijk (EUR 32 miljard, ofwel 5%). De landverdeling is vrijwel stabiel gebleven over de jaren heen.

Positieve netto inleg

Naast het positieve rendement werd in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar weer netto belegd in beleggingsinstellingen, met een totaal netto inleg van EUR 5,2 miljard. Deze gelden werden vooral in obligatiefondsen belegd. De inleg op andere beleggingscategorieën was zeer beperkt.