NN Investment Partners (NN IP) introduceert een nieuw fonds voor groene obligaties met een kortere looptijd. Het fonds komt op diverse markten beschikbaar en heeft dezelfde strategie als het NN (L) Green Bond Fund, maar een kortere looptijd van twee jaar. Gezien de kortere looptijd vindt NN IP dit fonds bij uitstek geschikt voor beleggers die hun portefeuille willen beschermen tegen stijgende rentes en tegelijkertijd dringend iets willen doen tegen klimaatverandering.

Groene obligaties zijn beleggingen in leningen waarvan de opbrengsten worden gebruikt voor de financiering van nieuwe of bestaande projecten met een meetbaar positief effect op het milieu. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan de duurzaamheidsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Bram Bos, Lead Portfolio Manager Green Bonds bij NN Investment Partners: “Voor beleggers die duurzaamheid op de eerste plaats hebben staan is impactbeleggen (inclusief groene obligaties) de beste keuze om verantwoord te beleggen. Het gaat hierbij niet alleen om kwalitatief, maar ook om kwantitatief bewijs dat de beleggingen bijdragen aan de wereldwijde welvaart. Beleggen in groene obligaties brengt geen extra kosten met zich mee. Sterker nog: via groene obligaties kunnen beleggers de CO2-voetafdruk van hun obligatieportefeuilles verminderen en profiteren van een betere governance en meer transparantie, zonder dat dit ten koste gaat van liquiditeit en rendement.”

NN IP is de grootste aanbieder van open-end groene-obligatiefondsen. Het beheerde vermogen is in minder dan drie jaar gegroeid naar bijna EUR 1 miljard. In die periode heeft het NN (L) Green Bond Fund goede rendementen laten zien. Het fonds behoort tot de bovenste tien procent in zijn peergroup en heeft sinds introductie op jaarbasis 0,6% beter gepresteerd dan de benchmark (2,32% voor ons Green Bond Fund tegenover 1,65% voor de benchmark, per februari 2019)¹. Bovendien biedt het meetbare voordelen voor zowel het milieu als de maatschappij. De bespaarde CO2-uitstoot per geïnvesteerde één miljoen euro is gelijk aan de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 235 personenauto’s. De toegevoegde hernieuwbare energiecapaciteit is gelijk aan 63 windturbines.

In deze fase van de cyclus is het nieuwe fonds met kortlopende groene obligaties een kans voor beleggers die bescherming zoeken tegen stijgende rentes en willen profiteren van aantrekkelijke spreads. De VN zal daarnaast op haar vierjaarlijkse High-level Political Forum (HLPF) in september aangeven hoe het staat met de SDG’s. Dit zorgt voor nieuwe aandacht voor de problemen die de groene obligatiefondsen aanpakken. Doordat de wereld steeds meer verbonden raakt en beleggers gemakkelijker kunnen achterhalen waar hun geld naartoe gaat denkt NN IP dat beleggingen in groene obligaties kansen zullen blijven bieden.

NN (L) Green Bond en NN (L) Green Bond Short Duration zijn subfondsen van NN (L) Sicav*, gevestigd te Luxemburg. NN (L) Sicav* beschikt over een vergunning van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) te Luxemburg. Aandelenklassen van het subfonds zijn geregistreerd in Luxemburg, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, België, Frankrijk, het VK, Oostenrijk, Italië en Nederland.

¹Cijfers refereren naar NN (L) Green Bond (I Cap, EUR), bruto rendement