Nog nauwelijks een week voor Prinsjesdag, is een petitie gestart voor de komst van persoonlijke pensioenpotten. Op pensioenpetitie.nl kan deze gesteund worden. De petitie heeft als doel om de regering ervan te overtuigen dat veel mensen willen dat we in Nederland overgaan naar een pensioenstelsel met persoonlijke pensioenpotten. Want, zo stelt de petitie, pensioen moet eerlijker. Er moet een direct verband komen tussen wat je inlegt en wat je aan pensioen terug krijgt. Met de huidige collectieve pensioenpot is dat verband er niet wat heel nadelig uitpakt voor sommigen.

Een mogelijkheid om te komen tot persoonlijke pensioenpotten is wanneer de zogenoemde ‘Grote verplichtstelling’ verdwijnt. Die bepaalt dat je verplicht bij een pensioenfonds zit op basis van het werk dat je doet. Voor alle duidelijkheid: het verdwijnen van de Grote verplichtstelling betekent niet dat je niet meer verplicht bent voor je pensioen te sparen. Het beëindigt wel de gedwongen winkelnering.

Uiteraard is het belangrijk pensioen op te bouwen, maar waarom mag je niet bepalen bij wie je dat doet? Je werkgever bepaalt immers ook niet bij welke bank je bankiert. Zelf kunnen kiezen voor een pensioenuitvoerder kan wanneer die Grote verplichtstelling verdwijnt. Dan kun je natuurlijk nog steeds bij het pensioenfonds blijven waar je nu zit, maar je hebt de mogelijkheid over te stappen naar een andere aanbieder als het je niet bevalt. Bijvoorbeeld eens per jaar, net zoals bij je zorgverzekering.

Deze petitie is bedoeld om kabinet Rutte III aan haar eerdere voornemen te houden: iedereen een persoonlijk pensioenpotje in 2020.

Oneerlijk en star stelstel

Initiatiefnemer van pensioenpetitie.nl is Sjaak Zonneveld. Hij schreef het boek ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ (2013). Voor zijn boek verdiepte hij zich in ons pensioenstelsel en ontdekte hij hoe oneerlijk, star en paternalistisch het is. En dat een individueel stelsel veel eerlijker en flexibeler is en beter bij de huidige arbeidsmarkt past. Sindsdien maakt hij zich hard voor een eerlijker en duurzamer pensioenstelsel. Zonneveld: “Rutte III kondigde de komst van de persoonlijke pensioenpotjes aan. Maar er zijn steeds meer geluiden te horen dat het daar toch niet van gaat komen. Vandaar nu deze petitie.”

De petitie wordt momenteel al ondersteund door onder andere:
Annemarie van Gaal – ondernemer, schrijver en TV persoonlijkheid
Hans Biesheuvel – Voorzitter ONL (Ondernemend Nederland)
Peter Verhaar – Banken-expert en oprichter Alex vermogensbank
Theo Gommer – Pensioenexpert, pensioenadvocaat en voormalig voorzitter NOPD
Charles Verhoeff – Voorzitter vakbond Zelfstandigen Bouw
Janneke Willemse – Financieel journalist en beurscommentator bij RTL Z
Hans van Meerten – Hoogleraar internationaal en Europees recht, pensioenadvocaat

Die hier de actuele lijst van ondersteuners van de petitie.