Op de beurzen vond afgelopen maand een omslag plaats. De toonaangevende Amerikaanse S&P 500 Index daalde met bijna 7% en beleefde haar slechtste maand sinds september 2011. Daarmee werd bijna de gehele jaarwinst ingeleverd. Volgens Ivan Moen, Ton Schoemaker en Jaap Westerling, vermogensbeheerders bij Optimix Vermogensbeheer, lijkt de voedingsbodem voor de koerscorrectie gevormd te zijn door de zeer hooggespannen verwachtingen over de ontwikkeling van de resultaten van met name het Amerikaanse bedrijfsleven

Mooi beleggingsproduct voor als marktrisico’s toenemen: reverse convertible note
Omdat de omgeving voor aandelenbeleggingen uitdagender begint te worden, voegt Optimix aan de door haar beheerde beleggingsportefeuilles bewust ook andere minder traditionele beleggingsinstrumenten toe. Deze hebben zelfs bij de huidige lage kapitaalmarktrente een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel. Een mooi voorbeeld hiervan is de reverse convertible note.

Hoe werkt een reverse convertible note?
In essentie komt het erop neer dat de belegger in een reverse convertible note niet profiteert van stijgende koersen van de onderliggende waarden. Voor het opgeven van het onzekere opwaarts potentieel wordt een van tevoren afgesproken vaste vergoeding (de coupon) ontvangen. Daarnaast geniet de belegger bescherming tot een gemaximeerde koersdaling van de onderliggende aandelen (bijvoorbeeld 20%). Is het koersverlies op de einddatum groter dan het afgesproken maximum dan incasseert de belegger alles boven het maximum als koersverlies. Tussentijdse koersdalingen ziet de belegger wel terug in de koers van de reverse convertible note maar hoeven hem niet te deren. Pas op de einddatum wordt de rekening opgemaakt. De coupon staat geheel los van het koersverloop en wordt altijd uitgekeerd.

Aantrekkelijkheid van een reverse convertible note
Uit de werking van de reverse convertible note volgt dat deze een aantrekkelijke belegging vormt bij een beperkt opwaarts koerspotentieel voor aandelen. Tevens is het verwachte rendement beschermd tegen koersdalingen, weliswaar tot een vooraf afgesproken maximum. Aangezien de kapitaalmarktrente laag is en aandelen een beperkt opwaarts potentieel hebben, is de reverse convertible note een aantrekkelijke alternatieve belegging, menen de vermogensbeheerders van Optimix. Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan reverse convertible notes. Bij hoge koersdalingen op de aandelenmarkten zal de koers van de reverse convertible note ook dalen.