In de afgelopen drie jaar steeg het vermogen dat wordt beheerd volgens de principes van verantwoord beleggen (SRI) in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland van 875 miljard in 2014 naar 2.7 triljoen euro in 2017(*). UBS Asset Management lanceert nu een nieuwe ETF om het scala aan verantwoorde beleggingsmogelijkheden verder uit te breiden door het index gebaseerd beleggen mogelijk te maken in obligaties die door internationale ontwikkelingsbanken worden uitgegeven.

“Deze obligaties zijn zeer interessant om een paar redenen. Net zoals bij impact investing kan men, door in deze obligaties te beleggen, direct bijdragen aan een reeks projecten die een positieve impact hebben op de samenleving”, zegt Marcel Danen, Hoofd Passief & ETF voor UBS AM in de Benelux. “Beleggers profiteren daarnaast van de hoge liquiditeit en de uitmuntende kredietwaardigheid van de supranationale emittenten. In de afgelopen jaren hebben deze obligaties een hoger rendement opgeleverd dan Amerikaanse staatsobligaties, al kan deze in de toekomst mogelijk meer variëren omdat zelfs obligaties van ontwikkelingsbanken gevoelig kunnen zijn voor renterisico’s.”

Hoog rendement

Internationale en multilaterale ontwikkelingsbanken, zoals de Wereldbank of de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van financieringen voor de sociale- en economische vooruitgang in ontwikkelingslanden. Met name projecten met betrekking tot de ontwikkeling van infrastructuur of het beschermen van het milieu zijn voor deze instituten van groot belang.

De nieuwe duurzame obligatie ETF van UBS repliceert de Solactive UBS Global Multilateral Development Bank Bond USD 25% Issuer Capped TR Index. Het gaat om obligaties uitgegeven in Amerikaans dollar door internationale ontwikkelingsbanken met een kredietbeoordeling van minimaal AA- (S&P) of Aa3 (Moody’s). Om opgenomen te worden in de index, moet de obligatie een uitgiftebedrag hebben van minstens 500 miljoen dollar en een minimale resterende looptijd van 12 maanden. De index wordt gewogen op basis van de marktkapitalisatie, maar de omvang van elke afzonderlijke emittent kan niet groter zijn dan 25 procent.

De index heeft een yield-to-maturity van 2.77% en een gemiddelde looptijd van 3.20 jaar (cijfers per juni 2018). “Deze cijfers laten zien dat het aantrekkelijk is om te investeren in obligaties van ontwikkelingsbanken”, aldus Danen. De ETF combineert yields van 10 tot 30 basispunten boven de Amerikaanse staatsobligaties met de mogelijkheid om iets goeds te doen omdat het geld wordt gebruikt voor leningen tegen een lage rente in ontwikkelingslanden, om zo armoede te bestrijden en om de groei van de lokale economieën te steunen.