De laatste jaren vloeiden er honderden miljarden richting ESG-fondsen. Toch zijn er maar weinig duurzame fondsen die rendabel zijn. Institutional Investor ziet 4 redenen waarom nieuwe ESG-fondsen zo’n moeite hebben te groeien. Eerste reden: een gebrek aan trackrecord. Grote beleggers hechten hier sterke waarde aan.

Milieuvriendelijke, sociale en goed bestuurde bedrijven zijn steeds gewilder bij beleggers. De opwarming van de aarde en groeiende sociale ongelijkheid hebben beleggers de laatste jaren wakker geschud en de vraag naar ESG-producten doen exploderen: in het begin langzaam, maar naarmate ESG-data beter werden steeds sneller en sneller. In 2018 was er volgens de Global Sustainable Investment Alliance een bedrag van 30,7 biljoen dollar geïnvesteerd in duurzame bedrijven, een groei van 230% in zes jaar.

Er zijn de laatste jaren inderdaad veel ESG-fondsen gelanceerd, maar de meeste blijken weinig succesvol. Hoe komt dat?

Klein maar fijn telt niet
Volgens dataleverancier Refinitiv staat de teller momenteel op 6618 ESG-fondsen, waarvan een groot deel (40%) stamt uit de laatste vijf jaar. Van die nieuwkomers heeft maar een klein percentage de grens van 100 miljoen dollar aan beheerd vermogen overtroffen, een niveau dat over het algemeen geldt als het minimum voor een succesvol fonds op de lange termijn.

Institutional Investor heeft uitgerekend dat slechts 0,9% van de ESG-fondsen een vermogen heeft van meer dan vijf miljard dollar. Zo’n 57% heeft minder dan 100 miljoen dollar onder beheer en is dus niet levensvatbaar.

Groeiproblemen
Institutional Investor ziet vijf redenen waarom nieuwe ESG-fondsen zo’n moeite hebben te groeien.

  1. Gebrek aan een trackrecord. Grote beleggers hechten hier sterke waarde aan. Sommige pensioenfondsen en verzekeraars is het zelfs verboden te beleggen in fondsen met een trackrecord onder de drie tot vijf jaar.
  2. Net als bij het trackrecord is het institutionele beleggers vaak verboden om te beleggen in kleinere fondsen. Meestal wordt de grens getrokken bij 100 tot 250 miljoen dollar.
  3. Veel aanbieders van ESG-fondsen zijn even jong als het product dat ze aanbieden. Dat kan voor institutionele beleggers een probleem zijn. Naamsbekendheid is belangrijk.
  4. Het komt regelmatig voor dat de ESG-fondsen de cijfers niet goed op orde hebben. Institutionele beleggers hebben een verantwoordelijkheid naar hun klanten om op een duurzame manier zo goed mogelijke resultaten te behalen. Dat betekent dat een beleggingsfonds heel duidelijk moet kunnen laten zien wat die resultaten zijn.

Voorwaarden voor groei
Institutional Investor geeft vier adviezen om de kritische grens van 100 miljoen alsnog te nemen.

  1. Institutionele beleggers hebben geen behoefte aan een dertien-in-een-dozijn ESG-fonds. Zorg dat het fonds uniek en authentiek is.
  2. Een helder verhaal is van groot belang. Waar staat het ESG-fonds voor en wat wil het bereiken? Ligt de focus meer op ESG of op rendement? Wat is het risicoprofiel? Moeten beleggers rekenen op veel of weinig volatiliteit?
  3. Voor institutionele beleggers is het thema ESG relatief nieuw. Het is belangrijk dat een ESG-manager zijn klanten van de laatste ESG-nieuwtjes op de hoogte houdt.
  4. Beleggers willen weten wat de impact is van hun investeringen. Dat geldt met name voor ESG-beleggingen. ESG-fondsen die hier geen goed antwoord op hebben, kunnen het wel vergeten.

Institutional Investor: “Het beleggingsvolume zal hard blijven groeien, net als het aantal ESG-fondsen. Maar makkelijk om te overleven, zal het voor deze fondsen ook in de toekomst niet zijn.”

Bron:
https://www.iexprofs.nl/Nieuws/511287/Duurzaam-beleggen/ESG-fondsen-Het-is-groen-maar-het-groeit-niet.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=hometag