Obligaties zijn hun traditionele functie als veilige haven kwijt. Veel obligaties zijn de afgelopen maanden bijna nog harder in koers gedaald dan de aandelenmarkt. De traditionele 60/40 verdeling van een portefeuille, waar staatsobligaties als buffer dienen, werkt niet meer. Vermogensbeheerders moeten op zoek naar alternatieven.

Veel aanbieders, waaronder ABN Amro en Rabobank, zijn al gestopt met het aanbieden van modelportefeuilles et een ‘zeer defensief’ model. Beleggers die de afgelopen jaren mooie rendementen misliepen vanwege het defensieve karakter van hun portefeuille, worden nu net zo hard geraakt door de koersdalingen als hun meer offensief beleggende buurman.

De AFM volgt dit alles met argusogen: “Een beleggingsonderneming kan ervoor kiezen om drempelwaarden aan te passen of specifieke profielen niet meer aan te bieden,” zegt een woordvoerder van de AFM tegen Investment Officer. “Hierbij is het van belang dat de beleggingsonderneming regelmatig contact houdt met de klant en de gevolgen van de aanpassingen voor een klant meeneemt in haar advies. De geschiktheid van de portefeuille in combinatie met het doel van de klant staat hierin centraal.”

Maar als obligaties hun doel niet meer dienen, wat dan wel? De Bondt raadt aan om het fixed income gedeelte opnieuw te overwegen. “Klassieke obligaties hebben nog maar een heel beperkte plaats in gespreide portefeuilles. De reële rente moet opnieuw positief worden voordat je opnieuw kan overwegen om in obligaties te gaan beleggen, zegt Jan De Bondt, voormalig obligatiehandelaar en thans consultant en docent aan de Vlerick Business School tegen Investment Officer. “Je zal moeten uitwijken naar een andere allocatie, bij voorbeeld 50 procent aandelen, 30 procent obligaties en 20 procent alternatives zoals private debt, private equity, macro hedgefondsen, infrastructuur en eventueel vastgoed.”

De Bondt waarschuwt beleggers en asset allocatie strategen ook voor passieve indexbeleggingen in vastrentende waarden. “Wie als aandelenbelegger de index koopt, zal waarschijnlijk wel een mooi rendement realiseren. Maar bij obligaties ligt dat anders, omdat die ETF’s de bedrijven en overheden met de zwaarste schuldenlast ook de grootste weging toekennen. Opgelet dus, want je performance zal waarschijnlijk niet top zijn. Een actieve selectie van obligaties is dus aangewezen, ook omdat je soms een vals gevoel van liquiditeit hebt met die ETF’s.”

Lees het volledige interview met Jan DE Bondt op de site van Investment Officer.