ABN AMRO stopt met de vermogensbeheer app Kendu. De bank meldde dat einde vorige week. De 5.000 gebruikers van de app zijn niet voldoende. De activiteiten worden per eind juni gestaakt.

Kendu is één van de aanbieders van microvermogensbeheer, zoals Semmie, Peaks en Evi van Lanschot. Bij deze partijen kan voor kleine bedragen, soms al vanaf € 50 worden belegd. ABN AMRO wilde met Kendu vermogensbeheer voor ‘instappers’ mogelijk maken. Kendu draaide op de technologie die was ontwikkeld voor het digitale platform Prospery. Dit platform werd in december 2017 geïntroduceerd in Duitsland. De bedoeling was dat Prospery de particulier een compleet overzicht zou geven over het volledige en toekomstige vermogen, met een actief beheer van de beleggingen en persoonlijke coaching op afstand tegen een vast tarief.

Zonder distributiekanaal bleek het voor ABN AMRO heel moeilijk om klanten aan te trekken. Het zou forse additionele investeringen vergen om het aantal klanten te laten groeien. ABN AMRO heeft daarom besloten om niet in deze vorm door te gaan met Prospery. De ervaringen die ABN AMRO opdeed met Prospery en de technologie vormden de basis voor Kendu in Nederland, maar nu wordt ook dat platform gestaakt.

In korte tijd wist Kendu ongeveer 5.000 particuliere cliënten aan te trekken; voor een gezonde exploitatie toch te weinig. Kendu belegde in ABN AMRO Profielfondsen en fondsen van Allianz waardoor de jaarlijkse kosten zo’n 1,5% van het eigen vermogen waren. Dat is een kostbare aanpak concludeerde ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een onderzoek.

Gebruikers van Kendu zullen door ABN AMRO worden gecompenseerd voor eventuele verliezen.