De meerderheid van de Nederlandse consumenten belegt, zonder gebruik te maken van de diensten van een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Dit blijkt uit onderzoek van Autoriteit Financiële Markten (AFM) gevat in de Consumentenmonitor Beleggen 2019.

Een op de zes Nederlanders belegt. 11 procent hiervan maakt gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30 procent van de diensten van een vermogensbeheerder. 59 procent kiest ervoor om zelf te beleggen zonder advies.

Beginnende beleggers, met minder dan vier jaar ervaring, handelen voornamelijk zelfstandig. Volgens de AFM geven beginnende beleggers in vergelijking met alle andere beleggers relatief vaak aan dat hun totale belegde vermogen het hoogst is bij de beleggingen via vermogensbeheer.

Mifid-melding

Een andere uitkomst van het door Ipsos uitgevoerde online onderzoek is dat een kwart van de beleggers de melding heeft gekregen dat hun portefeuille in een bepaald tijdsbestek met 10 procent of meer is gedaald, sinds de inwerktreding van Mifid-II.

Bijna de helft van de groep die deze melding heeft gekregen, heeft naar eigen zeggen actie ondernomen naar aanleiding van de melding. De meesten deden dat door contact op te nemen met hun adviseur of vermogensbeheerder. Anderen verkochten (een deel van) hun beleggingen of legden juist extra geld in.

Toezichthouder en brancheverenigingen als Dufas zijn op dit moment met elkaar in gesprek over hoe zij de burgers kunnen aanzetten tot meer financiële zelfredzaamheid en meer te gaan beleggen onder begeleiding van vermogensbeheerders, en hun geld in beheer te geven.