De AFM voert per 1 oktober beperkingen in die particuliere beleggers beter moeten beschermen tegen de risico’s van turbo’s. Er komt een hefboombeperking, een verplichte risicowaarschuwing en een verbod op handelsbonussen.

De beperkingen gelden voor het in Nederland aanbieden van turbo’s, ongeacht de lidstaat waar de aanbieder gevestigd is. De beperkingen gelden niet voor turbo’s die vanuit Nederland in andere lidstaten worden aangeboden. Uit eerder onderzoek van de toezichthouder bleek dat een ruime meerderheid van de particuliere beleggers met turbo’s veel geld verliezen. Bij de handel in turbo’s leed 68% van de retailbeleggers in de periode van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018 verlies. Gemiddeld verloren beleggers 2.680 euro.

Verplichte risico-waarschuwing
Turbo-aanbieders moeten hun informatie vanaf 1 oktober voorzien van een verplichte waarschuwing, waarin zij een standaard of ondernemingsspecifiek verliespercentage opnemen. Daarmee wil de AFM tegenwicht bieden aan de neiging van aanbieders om potentiële winsten te benadrukken en potentiële verliezen onder te belichten. Beleggers kunnen zo – volgens de toezichthouder – een beter geïnformeerde keuze maken.

Lees het volledige artikel: