Bijna 6800 adviseurs en bemiddelaars ontvangen deze week het verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de Marktmonitor 2022 in te vullen. Het invullen van de vragenlijst is verplicht. 

De Marktmonitor adviseurs en bemiddelaars (MMAB) is een toezichtinstrument van de AFM. Met de informatie uit deze jaarlijkse uitvraag krijgt de toezichthouder inzicht in de markt en de risico’s waardoor zij toezicht gerichter kan inzetten. De uitkomsten worden gepubliceerd in de ‘Marktindrukken’.  

Vorig jaar concludeerde de AFM dat financieel dienstverleners afspraken bij uitbesteding van bijvoorbeeld van IT-diensten onvoldoende vastleggen, en freelancers vaak nog volledig variabel belonen, wat niet mag. 

Dit jaar stelt de AFM geen vragen over financieel-economische criminaliteit. De toezichthouder denkt dat het voldoende is om die vragen een keer per twee jaar te stellen.  

Vier weken de tijd voor invullen 

De totale groep van zo’n 7000 adviseurs en bemiddelaars die de vragenlijst moet invullen, zijn opgesplitst in drie groepen. De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 14 februari de vragenlijst invullen. Groep twee is 21 februari aan de beurt en groep drie kan vanaf 28 februari terecht. Iedere groep heeft vier weken de tijd om de vragen te beantwoorden.