ESG-criteria spelen inmiddels bij vrijwel alle vermogensbeheerders in de wereld een rol. Maar alleen in Europa worden rigoureuze beslissingen genomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Altis Investment Management.

Vermogensbeheerders uit continentaal Europa blijven vooroplopen als het gaat om het uitsluiten van bepaalde aandelen en obligaties vanwege hun slechte ESG-scores. Altis ging langs bij ruim 60 fondsmanagers en nam 210 beleggingsstrategieën onder de loep. Allereerst blijkt daaruit dat de grote meerderheid van de managers ESG-criteria inmiddels omarmt. Tegelijkertijd zijn er grote verschillen in de manier waarop dat gebeurt en met welke intensiteit.

Dat heeft volgens Altis onder andere betrekking op het gevoerde uitsluitingsbeleid, het stembeleid tijdens aandeelhoudersvergaderingen, en de diepgang van ESG-integratietechnieken.

Per regio
Als er wordt gekeken naar de totaalscores per regio, dan steekt het Europese vasteland er met kop en schouders bovenuit. Fondsmanagers uit Europa kregen een gemiddelde beoordeling van 66, tegenover 55 in het VK en 53 in de VS. Bij de beleggingsstrategieën was het beeld grofweg hetzelfde (scores van 60 in Europa, 52 in het VK en 44 in de VS). Alle 60 fondsbeheerders bij elkaar kregen een cijfer van 58, wat 6 punten beter was dan een jaar eerder.

Strategieën met een lage ESG-integratie leunen meestal sterk op uitsluitingen en maken eventueel gebruik van ESG-scores in de besluitvorming. Een volgende stap is het strenger uitsluiten en ESG-scores krijgen een prominente rol zoals bij een best-in-class beleggingsstrategie.

“Met name bij Europese actieve fondsmanagers zien wij een hoge mate van ESG-integratie. Portfoliomanagers krijgen daar concrete ESG-doelen mee, beleggingsportefeuilles zijn geconcentreerder en het gebruik van stemrecht wordt toegepast op alle posities in de beleggingsportefeuille.”

Lees het volledige artikel:
https://www.iexprofs.nl/Nieuws/724313/Duurzaam-beleggen/Europa-koploper-bij-ESG-integratie.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main3_home

Lees ook:
ESG Investing and the Media – A Cognito Report
https://www.cognitomedia.com/esg?utm_campaign=Oktopost-ESG&utm_content=Oktopost-linkedin&utm_medium=social_organic&utm_source=linkedin