Banken verdienen goud geld aan de bloeiende markt in groene obligaties. Het gevaar van green washing groeit. Werk aan de winkel dus voor toezichthouders. 

De golf aan groene en sociale obligaties legt de banksector geen windeieren. De banken hebben tot nu toe dit jaar 3,6 miljard aan fee’s binnen geharkt voor het begeleiden van het uitbrengen van ESG-obligaties. Dat meldt mediabedrijf Bloomberg. 

Opvallend is het grote gat met olie-, gas- en kolenbedrijven die normaal gesproken tot de beste obligatieklanten van banken horen. Een goed voorbeeld is JP Morgan Chase, de grootste obligatieadviseur ter wereld. 

Vijf jaar geleden verdiende de bank van CEO Jamie Dimon zestien miljoen dollar voor het begeleiden van ESG-obligaties en 107 miljoen dollar met de emissie van obligaties van fossiele brandstofbedrijven. In 2021 is dat omgedraaid. ESG-obligaties leverden dit jaar tot nu toe 223 miljoen dollar op. Voor obligaties van olie- en gasbedrijven is dat 94 miljoen dollar. 

750 miljard 

Andere banken die bovengemiddeld profiteren van de bloeiende markt van groene obligaties zijn Citibank, Credit Agricole, BNP Paribas en HSBC. De rol van banken bij obligatie-emissies is om beleggers te vinden die ze willen kopen. Ze geven vaak ook een bepaalde garantie voor het op te halen bedrag (ze zijn underwriter).  

De eerste negen maanden van dit jaar werd er voor ongeveer 750 miljard aan ESG-obligaties uitgegeven. Ter vergelijk, over heel 2020 was dat slechts 468 miljard dollar. 

 Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Nieuws/730285/Duurzaam-beleggen/Banken-verdienen-meer-aan-groene-dan-aan-grijze-obligaties.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main3_home