De fondsbeheerkosten zijn de laatste 30 jaar gehalveerd en het einde is nog niet in zicht. De gemiddelde management-fee van beleggingsfondsen (actief en passief) lag in 2020 met 0,41% weer iets lager dan de 0,44% uit 2019. Het lijkt niks, maar toch scheelt het volgens Morningstar-analist Ben Johnson 6,2 miljard dollar op jaarbasis.  

De beheerkosten dalen al jaren. In de jaren ‘90 waren ze gemiddeld nog dubbel zo hoog. Het geeft aan hoe groot de revolutie is geweest die passieve fondsen op gang hebben gebracht. Volgens Johnson is het een spiraal naar beneden die nog niet ten einde is. Want hoe meer beleggers er overstappen op indexproducten, des te meer worden actieve fondsmanagers gedwongen hun fees te verlagen. 

Beleggers zijn zelf belangrijkste oorzaak 

Dat er veel beleggers overstappen, blijkt duidelijk uit de fundflows. Die zijn al jaren in het voordeel van de passieve fondsen. Maar de laatste tien jaar zijn ze in een stroomversnelling gekomen, zo blijkt uit data van Morningstar. 

Beleggers besparen daardoor tientallen miljarden. Maar Johnson heeft wel een waarschuwing. De beheerkosten zijn weliswaar sterk gedaald, maar daar zijn andere kosten voor in de plaats gekomen. 

Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Nieuws/727660/actief-passief/Beheerkosten-blijven-dalen.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main3_home