Beleggen is erg populair onder jongvolwassen. 31 procent van de Nederlanders van 18 tot en met 30 jaar belegt in aandelen, obligaties, fondsen of indextrackers. Ruim een kwart, 27 procent, van alle jongvolwassenen heeft cryptovaluta. Dat blijkt uit een enquête van RaboResearch en het Nibud. 

Beleggen is in opkomst onder jongvolwassenen. Veruit de meeste doen dit als middel om vermogen op te bouwen. Zij zoeken alternatieven voor de lage spaarrente. Iets meer dan de helft doet het ook voor de spanning of gewoon als hobby.  

Het Nibud en de Rabobank vinden het belangrijk dat jongvolwassenen een financieel gezonde start maken. Daar hoort ook bij dat zij geen onverstandige keuzes maken als het gaat om beleggen of daarbij risico’s lopen waardoor ze in financiële problemen kunnen komen. 

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart schrikt dan ook van het aantal jongeren dat in crypto belegt: “We weten dat crypto populair is, maar dat 27% van de jongeren erin belegt is meer dan we hadden verwacht. Crypto is zo volatiel, dan zit je echt op de grens van gokken en beleggen.”  

Geheel onterecht is die zorg niet: respondenten die uitsluitend in cryptovaluta beleggen, zijn minder vaak hoogopgeleid en hebben vaker minder vermogen. Mary Pieterse-Bloem, hoofd van de afdeling Beleggingscompetence bij de Rabobank kent zelfs verhalen van studenten die een deel van hun studiefinanciering in cryptovaluta hebben gestopt. “Dat gaat echt in tegen alle vuistregels van verstandig beleggen.” 

Het hele rapport van het Nibud is hier te downloaden.