Oude tijden herleven: Nederland kent inmiddels 1,9 miljoen particuliere beleggers, aantallen die doen denken aan de beleggershype van eind jaren ’90. Ook de risico’s nemen toe. Voor de opties en futures van destijds hebben beleggers nu met cryptovaluta de kans om in korte tijd veel geld te verdienen of te verliezen. Toezichthouders worden nerveus. 

Zorgwekkend is bijvoorbeeld de recente rage onder Nederlandse studenten om te beleggen met hun studiebeurs (geleend geld), de grote invloed die influencers hebben op jonge beleggers (invloed die niet per se in verhouding staat tot hun kennis over de materie) en het fenomeen gamification: de ontwikkeling waarbij laagdrempelige beleggers-apps klanten aanmoedigen om zo veel mogelijk te handelen, alsof beleggen een computerspelletje is.  

Het belang van de belegger staat daarbij niet voorop: neo-brokers verdienen meer als beleggers veel handelen. Maar meer handel gaat wel ten koste van het rendement, benadrukt de AFM.  

Een ander gevaar is dat steeds minder beleggers zich laten adviseren door een professionele dienstverlener, zoals een beleggingsadviseur of financieel planner. Ze doen het liever zelf, gratis. Maar juist nu heeft de jongere belegger meer bescherming nodig. ‘In de huidige hype-achtige omgeving merk je dat mensen perspectief verliezen’, verzucht voormalig VEB-directeur Paul Koster in het FD.  

Dat beleggen een goed middel is voor vermogensopbouw, daaraan twijfelt zelfs de strengste toezichthouder niet. Toch lijkt het erop dat toezichthouders zich in 2022 paternalistischer gaan opstellen, zeker als het gaat om gamification en crypto’s, schrijft het FD. De Europese Commissie bouwt aan nieuwe wetten, die in de loop van volgend jaar geïmplementeerd moeten worden.