Binnen een jaar tijd is de instroom in wereldwijde open en beleggingsfondsen bijna verdubbeld naar 1600 miljard dollar, waarvan het overgrote deel van de instroom naar obligatie-beleggingsfondsen ging. Dit blijkt uit data van de Morningstar over 2019.

De recordinstroom van 1600 miljard dollar verslaat het vorige record van 869 miljard dollar dat in 2017 werd behaald in obligatiefondsen, aldus de dataverzamelaar in een bijbehorend rapport. In 2019 stroomde netto 1008 miljard dollar naar obligatiefondsen.

Er stroomde slechts 9 miljard dollar netto naar aandelenfondsen, wat een jaar eerder 354 miljard dollar was. Volgens de dataverzamelaar wijst het gebrek aan vraag van de beleggers aan de invloed van beheerde portefeuilles. Verder stroomde het afgelopen jaar veel vermogen met 591 miljard dollar naar geldmarktfondsen. Een jaar eerder was dit nog iets minder dan de helft.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten vond er een flinke stijging plaats in de netto instroom van beleggingsfondsen, wat eerst 344 miljard dollar was, steeg in 2018 naar 887 miljard dollar. Er blijft overigens 399 miljard dollar over als geldmarktfondsen worden uitgezonderd.

Voor Europa staat er een bedrag van 326 miljard dollar tegenover een bedrag dat een jaar geleden nog niet de helft was. Volgens de Morningstar is de instroom van Europa van het afgelopen jaar te danken aan de obligatiefondsen die 220 miljard dollar ophaalden in de regio.

Ook stroomde er 521 miljard dollar naar Amerikaanse obligatiefondsen. De beleggingscategorie Global US Fixed Income vestigde een record van 454 miljard dollar, waarvan 35 miljard dollar afkomstig uit Europa kwam en 64 miljard dollar van andere plekken buiten de VS.