Onderzoek van Schroders laat zien dat maar weinig Belgen beleggen in duurzame producten. Er is veel interesse in duurzame beleggingsproducten, maar Schroders Global Investor Study 2019 toont aan dat slechts een minderheid daadwerkelijk in deze producten belegt.

Uit het onderzoek blijkt dat er een kloof is tussen de intenties en het daadwerkelijke handelen van de Belgische beleggers. Het percentage beleggers dat duurzaam belegt (16%) is aanzienlijk kleiner dan het percentage dat daarin geïnteresseerd is (30%).

Op de ranglijst van financiële prioriteiten kwam duurzaamheid op plaats acht. Het voorkomen van verlies heeft de hoogste prioriteit, gevolgd door het behalen van het totale verwachte rendement en redelijke vergoedingen. Alleen online toegang tot beleggingsrekeningen en persoonlijke dienstverlening door de aanbieder stonden lager dan duurzaamheid.

Volgens Wim Nagler, Sales Director Belgium & Luxembourg van Schroders, gaapt er een diepe kloof tussen de duurzaamheidsaspiraties van beleggers en de realiteit van de prioriteit die zij hieraan geven bij hun beleggingsbeslissingen. “Veel beleggers zijn duidelijk van mening dat duurzaam beleggen belangrijk is, maar het gros is nog niet zo ver dat ze dit ook werkelijk doen. Dat maakt hen helaas kwetsbaar voor de wereldwijde gevolgen van bijvoorbeeld de klimaatverandering. Het is belangrijk dat vermogensbeheerders en de sector als geheel – inclusief beleidsmakers wereldwijd – met beleggers samenwerken om te zorgen dat ze een duidelijker beeld krijgen van de voordelen van duurzaam beleggen en vervolgens toegang krijgen tot compartimenten die hen in staat stellen dat te doen.”

Bekijk hier het volledige onderzoek