Knox, de coöperatie van vermogensbeheerders, maakt bekend dat het een vergunning heeft ontvangen van de Autoriteit Financiële Markten om brokerage-activiteiten te verrichten en te fungeren als bewaarinstelling. Daardoor kan Knox het vermogen van cliënten van vermogensbeheerders bewaren onder AFM-toezicht. Bankonafhankelijk opereren in combinatie met het gebruik van innovatieve technologie van Blanco maakt de propositie van Knox uniek voor vermogensbeheerders. Hierdoor is het mogelijk om veel efficiënter te werken en de voortdurende toenemende kosten van wet- en regelgeving beter te beheersen. Knox heeft geen winstoogmerk. Bij aanvang van de dienstverlening zijn er tenminste 25 vermogensbeheerders bij Knox aangesloten.

EXCLUSIEF: Fund Seminar had een interview met Pieter Aartsen, CEO Knox, en Joost Walgemoed, CEO Blanco. Beluister de PODCAST hier.

Wat was de aanleiding om een alternatieve depotbank te beginnen?
Joost: “Daarvoor moeten we even terug in de tijd toen ik in gesprek raakte met een groep vermogensbeheerders over de wereld van de depotbanken, de beperkingen ervan, over de kwetsbaarheid die daar speelt en de wens van vermogensbeheerders om veel meer te kunnen samenwerken. Die mogelijkheid om samen te werken is er nu binnen Knox, als alternatief voor de traditionele depotbank, maar dan vanuit het eigendom van de vermogensbeheerders zelf. Want Knox is een bedrijf in een coöperatieve variant, die gezamenlijk effectenrekeningen, administratie en transacties inkoopt. Knox is onafhankelijk maar doordat we een coöperatie zijn, zijn de leden van de coöperatie de eigenaar van Knox.”

Wat maakt Knox onderscheidend van andere aanbieders met dezelfde dienstverlening?
Pieter: “Het belangrijkste is dat Knox eigendom is van de vermogensbeheerders en zij bepalen dus mede het beleid van Knox. Bovendien is Knox volledig gericht op de dienstverlening aan vermogensbeheerders en dat maakt Knox uniek in Nederland. Alle andere depotbanken doen dit erbij. En daar zit de crux. Die volledige focus gecombineerd met de nieuwste technologie is exact de basis die vermogensbeheerders nodig hebben. Door samen te werken binnen Knox creëren vermogensbeheerders schaalvoordeel waardoor zij veel goedkoper kunnen opereren. Die combinatie maakt Knox uniek.”

“Je zegt ‘nieuwste technologie’ die de kern vormt van Knox.”
Joost: “Absoluut. Knox is een cloud-based oplossing en gebouwd volgens de nieuwste cloud-technologie. Het automatiseert alle processen die relevant zijn onder MiFID en uiteraard ook de Wft dus anti-money laundering (AML) en de bedrijfsprocessen – dat alles geautomatiseerd. Dat betekent dat je tegen lage kosten een vermogensbeheerbedrijf op ons platform kunt runnen. Dit is een uitkomst voor kleine, onafhankelijke vermogensbeheerders. We kennen allemaal de verhalen dat deze groep geen bestaansrecht zou hebben vanwege het ontbreken van schaal, een te hoge kostenbasis en het ontbreken van nieuwe technologie.  Wij bieden daarvoor met Knox een oplossing.”

“Dat zit in het DNA van Knox want Blanco is de fintech die Knox mag voorzien van het platform, en onze kracht zit ‘m in innovatie, in technologie, en we zijn continu bezig met het innoveren van onze producten en diensten om te kijken hoe we vermogensbeheerders een betere service kunnen laten verlenen aan hun eindklanten. Schaalbaarheid speelt daarin een belangrijke rol.“

Pieter: “Bij Knox vertalen we die technologie in de meest passende dienstverlening voor de aangesloten vermogensbeheerders zodat we een écht alternatief zijn voor een depotbank. Met Knox beschikt de vermogensbeheerder over een innovatieve technologische omgeving waarin Knox ook het verlengstuk daaráchter biedt voor handelingen zoals het aan- en verkopen van effecten en  bewaren van effecten. Dat is wat Knox biedt.”

Wat is de status van Knox nú? Hoeveel partijen zijn aangesloten, wat zijn de verwachtingen op dat gebied in de nabije toekomst?
Pieter: “We zijn met zeventien founding members het vergunningstraject ingegaan en we zijn op dit moment druk bezig om meer leden te werven. De animo is heel groot, dus de komende weken verwachten we veel meer nieuwe leden te verwelkomen en de verwachting is dat die groei gedurende de rest van het jaar al aanhouden. Nu de AFM-vergunning binnen is en we live kunnen gaan en we kunnen laten zien dat we ook echt kunnen leveren verwacht ik een toestroom van nieuwe leden.”

Is het jullie de ambitie om de primaire depotbank te zijn voor de zelfstandige vermogensbeheerder of ben je altijd een aanbieder naast een andere depotbank?
Pieter: ”Laten we vooropstellen dat we de beste provider willen zijn en blijven, maar wij hebben altijd gezegd vanaf dag 1, dat de leden de vrijheid hebben om hun klanten onder te brengen bij welke depotbank dan ook. Natuurlijk hopen we dat, maar er is geen enkele verplichting voor de leden om de klanten onder te brengen bij Knox. Dat hebben we bewust zo gedaan. Vermogensbeheerders willen dat ook graag; ook zij willen graag de klant zelf óók een keuze geven. Andersom geldt ook: als om wat voor reden Knox geen goede dienstverlening zou bieden, kunnen vermogensbeheerders gewoon vertrekken bij Knox.”

Joost: “Knox is dus geen concurrent van de zelfstandige vermogensbeheerders. Dat is belangrijk om te benadrukken omdat alle andere depotbanken wel een keiharde concurrent zijn van de vermogensbeheerders.”

Pieter: “Knox zal nooit concurreren met vermogensbeheerders. Dat is een cruciaal verschil met de huidige depotbanken die hun eigen klanten hebben en eigenlijk die klanten van die vermogensbeheerder het liefst zélf willen bedienen. Daar ligt altijd een spanningsveld. Bij Knox gebeurt dat absoluut niet. “

Er is dus geen verplichting voor een bij Knox aangesloten vermogensbeheerder om zijn klanten bij Knox onder te brengen?
Pieter: “Nee, en daar hebben we bewust voor gekozen. Wel merk je dat er een enorme drang is om dat wél te doen, ten eerste omdat Knox iets moois kan bieden, ten tweede hoe groter Knox wordt, hoe groter het voordeel voor de hele groep wordt. Hoe meer schaalgrootte Knox krijgt, hoe groter de inkoopkracht is, en dat betekent dat dat voordeel van de schaalgrootte diréct naar de vermogensbeheerders en de klanten van de vermogensbeheerders gaat.”

Heeft Knox ook internationale ambities?
Joost: “Zeker. De focus ligt nu nog op Nederland en eerst zal Knox de ambities in Nederland waar moeten maar de infrastructuur om Europees te werken ligt er. Blanco heeft een pan-Europees platform en inmiddels een dertigtal vermogensbeheerders in andere landen dan Nederland op het platform die al gebruik maken van KYC, portfoliomanagement en rapportages en voor een deel ook effectenadministratie dus het antwoord is ‘ja’, de infrastructuur ligt er en de ambities zijn er.”

Beluister de podcast met Pieter Aartsen, CEO Knox, en Joost Walgemoed, CEO Blanco hier.

 

Meer weten over Knox?

Kijk op https://www.joinknox.com/nl-be/over-ons