Met een marktaandeel van respectievelijk 17,8% en 13,9% waren Blackrock en NN Investment Partners vorig jaar de grootste aanbieders van beleggingsfondsen in Nederland. Die markt is sterk gegroeid. Eind 2021 schatte AF Advisors het totale in beleggingsfondsen belegde vermogen op ongeveer 266 miljard euro, een stevige groei van 23% ten opzichte van 2020.  

Naast koerswinsten kwam de groei voor een groot deel door inflow van ongeveer 21 miljard euro aan nieuw geld in beleggingsfondsen. Die is afkomstig van een recordaantal beleggende huishoudens. AF ziet een uitbreiding van promotionele activiteiten met zowel traditionele campagnes op tv als online activiteiten. Vooral de online platforms trekken een nieuwe groep van jeugdige belangstellenden aan die beginnen met beleggen.  

De volledige top-10 aanbieders van beleggingsfondsen zag er vorig jaar zo uit: 

  1. Blackrock (marktaandeel 17,8%) 
  2. NN Investment Partners (13,9%) 
  3. Actiam (7,0%) 
  4. Aegon (7,0%) 
  5. ASR (6,5%) 
  6. ING Groep (5,2%) 
  7. Robeco (5,0%) 
  8. ABN Amro (4,7%) 
  9. Northern Trust (4,3%)
  10. Kempen (2,7%) 

De analyse van AF betreft het vermogen dat door en voor Nederlandse particulieren belegd wordt via beleggingsfondsen in individuele pensioenproducten in de tweede pijler, in aanvullend pensioenproducten in de derde pijler en in de zogenaamde ‘vrije vermogensopbouw’ producten in de vierde pijler. Het vermogen in de defined benefit pensioenfondsen blijft buiten beschouwing.