BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft meer dan USD 250 miljoen bijeengebracht voor zijn voornaamste klimaatfonds, het ‘blended finance’-fonds.

BlackRock’s Climate Finance Partnership (CFP) is gericht op het terugdringen van koolstofemissies in opkomende markten. Met de eerste afsluiting van het fonds is het doel van USD 500 miljoen al voor de helft bereikt.

Het CFP heeft zich verzekerd van financiering door een consortium van 10 investeerders, waaronder de regeringen van Frankrijk, Duitsland en Japan, en filantropieën waaronder de Quadrivium Foundation van James en Kathryn Murdoch en de Grantham Environmental Trust van Jeremy en Hannelore Grantham.

Het Europese pensioenfonds Dai-ichi Life Insurance, Standard Chartered Bank en MUFG Bank traden toe als de eerste institutionele investeerders.

Edwin Conway, wereldwijd hoofd van BlackRock Alternative Investors, zei in een persbericht dat de vermogensbeheerder “vereerd was om samen te werken met deze groep gelijkgestemde organisaties uit de publieke en private sector om startkapitaal op te halen dat zal worden gebruikt om de energietransitie in opkomende markten te helpen ontsluiten”.

Gemengde financiering
Het gebruik van blended finance, of katalytisch kapitaal uit publieke of filantropische bronnen om investeringen van de particuliere sector in duurzame ontwikkeling te stimuleren, kan leiden tot een vertienvoudiging van de investeringen in ontwikkelingslanden, aldus Convergence, een wereldwijd netwerk voor blended finance. Volgens haar gegevens heeft blended finance al meer dan 140 miljard dollar opgebracht.

Bron:
https://newsletter.impact-investor.com/editions/week-29/blackrock-raises-250mn-for-blended-finance-climate-fund.html?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=impactinvestor_weekly&utm_content=1352742_45659_20210720