Bijna 1500 in de EU gevestigde, financiële dienstverleners hebben een aanvraag ingediend om in het Verenigd Koninkrijk te mogen opereren onder het Temporary Permissions Regime (TPR).  Dankzij deze regeling kunnen ondernemingen uit de European Economic Area met een paspoort tijdelijk hun activiteiten in het land voortzetten. Gezien het aantal TPR’s concludeert adviesbureau Bovill dat het Verenigd Koninkrijk zijn plaats als financiële hoofdstad van Europa zal behouden.

Bovill ontving de gegevens via een Freedom of Information (FOI) verzoek eind december 2020. Ongeveer 1.476 ondernemingen hebben een TPR aangevraagd en wachten momenteel op een vergunning van de FCA om actief te mogen zijn. Dit cijfer is hoger dan de 1.441 van het voorgaande jaar.

De landen met de meeste verzoeken waren Ierland, Frankrijk en Duitsland, die samen goed waren voor meer dan een derde van de verzoeken. Wat de sectoren betreft, hebben meer dan 400 verzekerings- en verzekeringstussenpersonen een aanvraag ingediend en meer dan 100 retail- en wholesalebanken.

Mike Johnson, managing consultant bij Bovill, merkte op dat de “cijfers een goede indicatie zijn dat de Britse financiële dienstensector ook na de Brexit in een sterke positie zal blijven verkeren.” Bovendien, zei hij:

“Deze cijfers geven ook aan hoe belangrijk het is dat er een besluit wordt genomen over de gelijkwaardigheid van financiële diensten tussen de EU en het VK. Onlangs heeft Amsterdam Londen ingehaald als Europa’s grootste handelscentrum voor aandelen omdat Brussel de Britse beurzen en handelsplatformen niet dezelfde toezichtstatus heeft toegekend als zijn eigen beurzen en handelsplatformen. De cijfers van de FCA wijzen er echter op dat financiële dienstverleners in heel Europa de potentie van Londen als mondiaal financieel centrum erkennen en hier zaken willen kunnen doen. “

Bron:
https://www.bovill.com/london-remains-financial-service-centre-of-europe-final-numbers-show/