De vrees om een boeterente te riskeren drijft goede doelen mogelijk verder naar aandelen. Hun risicoprofiel dreigt offensiever te worden dan gebruikelijk. Dit stellen Peter van Duinen en Lodewijk Siertsema van multi-family office Capital Support.

Hoe ver mogen risico’s opschuiven? Dit is een actuele discussie onder klanten van Capital Support. Een groot belang in aandelen hoeft niet slecht te zijn, vinden beiden, en een deel van de goede doelen zal veelal ook een gedeelte in cash aanhouden.

Afhankelijk van de stichting parkeert men twee tot vier keer het jaarbudget in cash, volgens de heren. ‘Die buffer hebben ze nodig om de continuïteit in hun uitkeringsbeleid veilig te kunnen stellen. Ze willen geen aandelen hoeven verkopen op een moment dat de beurs laag staat, enkel om die uitkeringen te kunnen doen.’

Capital Support doet niet zelf de beleggingen, maar helpt goede doelenstichtingen om te voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook met uiteenlopende zaken als administratievoering, de voorbereiding van vergaderingen, de monitoring van geldstromen en benodigde aanpassingen voor de AVG.