Steeds meer beleggers bouwen cashposities op in hun portefeuilles. Ook obligatiefondsen kiezen deze strategie. Het afgelopen jaar boekte Vontobel Emerging Markets Corporate Bond – beheerd door Wouter van Overfelt – goede resultaten, maar ook dit fonds heeft last van de coronacrisis.

De strategie van Van Overfelt is veel meer cash aanhouden dan gebruikelijk en toeslaan als de storm gaat liggen. Normaliter ligt het percentage cash bij 2%. Nu heeft hij het percentage verhoogd naar 7%. Van Overfelt staat hier niet alleen in.

Researchbureau Lipper maakte vorige week bekend dat er in zeven dagen USD 87,6 miljard  naar Amerikaanse geldmarktfondsen was gevloeid. Volgens Bank of America zouden beleggers vorige week USD 136,9 miljard aan cashreserves hebben opgebouwd.

Fondsmanager Sergio Trigo Paz van BlackRock gaat nog een stap verder dan Van Overfelt. De manager van het Emerging Markets Flexi Dynamic Bond fonds houdt zelfs 20% aan in cash. Zijn high-yield fonds heeft een omvang van USD 1,6 miljard.

Een voordeel voor Van Overfelt is dat weinig beleggers hun geld hebben teruggetrokken. Het Vontobel EM Corporate Bond is een van de meest succesvolle obligatiefondsen van de laatste jaren. Over de laatste drie jaar bedroeg het rendement 32,9% tegenover het gemiddelde van 14,7% bij andere EM-bedrijfsobligatiefondsen.