30
Jul

CFA Institute: fintechrevolutie verloopt langzamer dan verwacht

Na een eerdere fintech-studie in 2016 heeft het CFA Institute opnieuw een survey uitgevoerd onder haar leden over het gebruik van onder meer robo-advies en de inzet van blockchain. Uit het onderzoek blijkt dat veel investment managers nog aarzelen om  fintech in te zetten binnen risicomanagement, compliance of het beleggingsproces.

Het CFA Institute deed onderzoek onder meer dan 3000 leden en vroeg het ledenbestand naar het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), roboadvies, machine learning (ML) en de toepassing van big data, zowel in het vakgebied als binnen de bedrijfsvoering.

Grote bedrijven kunnen het zich veroorloven om te investeren in fintech, maar voor kleinere spelers is dit vaak nog een brug te ver. De uitkomsten van deze tweede fintech survey van het CFA Institute laten zien dat de fintechrevolutie trager verloopt dan eerder werd gedacht.

Voor de toekomst verwacht de vereniging drie belangrijke factoren voor de implementatie van fintech: sterke regelgevingsinitiatieven, snelle veranderingen in consumentengedrag en een hoge penetratiegraad van e-commerce en digitalisering na Covid-19. Een versnelling in de implementatie acht het CFA Institute nog steeds mogelijk.

Lees het rapport:

https://www.cfainstitute.org/en/research/survey-reports/fin-tech-survey-2-four-years-later