CFA Institute heeft zijn ESG-richtlijnen voor beleggingsfondsen aangescherpt. Wat het CFA Institute niet wil, is een speciale ESG-toezichthouder die fondsen gaat controleren. Het CFA Institute heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor beleggingsfondsen met een ESG-label. Hele grote verschillen met de oude richtlijnen uit 2019 zijn er niet.

Het zijn eerder nuances. Er is daarbij ook goed gekeken naar de ontwikkelingen bij andere organisaties zoals de SASB (Sustainability Accounting Standards Board). Een van de opties waar de branchevereniging tegen is, is het in leven roepen van een toezichthouder die gaat controleren of fondsen zich wel goed aan de regels  houden. Volgens het CFA Institute is dat onnodig. “Wij vinden dat assetmanagers en hun klanten zelf moeten kunnen beslissen voor welke ESG-methode ze kiezen.”

Het probleem is, zo zegt CFA, dat het lastig is om precies af te grenzen wat ESG-conform is, en wat niet. Een ding is zeker, het aantal fondsen met een ESG-label groeit als kool. In Europa ligt het percentage rond de 15% van alle fondsen. Adviesbureau PwC verwacht dat dit oploopt tot 40% in 2025. Dat is het basisscenario. In het meest positieve scenario is het zelfs 57%. De VS ligt qua ontwikkeling iets achter, maar de groei is even snel.

Bron:
https://www.iexprofs.nl/Nieuws/510713/CFA-Society-VBA-Netherlands/CFA-Institute-wil-geen-speciale-ESG-toezichthouder.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=hometag