Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors pleit er hevig voor om China als een aparte beleggingscategorie te beschouwen. Dat verhoogt volgens hem de rendementskansen, terwijl ook de portefeuillespreiding verbetert. Nu instappen is geen slecht idee. 

“Zou China, aandelen en obligaties, een aparte assetclass moeten zijn? Deze vraag heeft tot een discussie geleid. Mijn standpunt is duidelijk: Ja, China verdient het om een eigen plaats te krijgen in elke wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille. Daar zijn meerdere, dwingende redenen voor aan te voeren. 

Allereerst is China de grootste economie ter wereld. De verwachting is dat Chinese economie over drie jaar 21% van de wereldeconomie uitmaakt. De Amerikaanse inbreng is dan 15%. Daarnaast kent China ook een grote kapitaalmarkt, inmiddels na die van de VS de nummer twee van de wereld. De liquiditeit op de Chinese aandelen- en obligatiebeurzen is groot. Voor institutionele beleggers is dat een belangrijke plus. 

De omvang van de Chinese economie en kapitaalmarkt zie je niet terug in de Chinese weging in de verschillende indices. In de MSCI World (volwassen en opkomende markten samen) heeft de VS een weging van 60%, China komt niet verder dan 4%. Dat is een verhouding van 1 op 15. Daar zijn redenen voor, maar de discrepantie is groot, te groot. 

In de opkomende marktenindex van MSCI is de weging van Chinese aandelen heel wat hoger. Azië maakt 75% van deze index uit, waarvan Chinese aandelen weer goed zijn voor ruim 30%. Nu nog, want in 2023 moet de Chinese weging zijn verhoogd tot 42%. Ook dat is een goede reden om China als een aparte assetclass te beschouwen. 

Dominante staat 

Nu is het natuurlijk de vraag of China een opkomende of volwassen markt is. Volgens mij houdt China zich nu nog op in het grote grijze gebied, maar het is duidelijk dat China hard op weg is om toe te treden tot de volwassen markten. 

Verschil met andere volwassen markten is wel dat China geen democratie is. De Chinese staat is dominant. Het wil controle houden over de economie. Dat heeft onlangs geleid tot een strengere regulering van de grote Chinese technologiebedrijven. 

Daarin staat China overigens niet alleen. Ook in de VS is de overheid bezig om de eigen techbedrijven meer aan banden te leggen. Juist actieve beleggers zouden door hun kennis moeten profiteren van de Chinese regelzucht door in het beleggingsbeleid daarop te anticiperen. 

Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Column/727670/Assetallocatie/China-is-China.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main1_home