Voor de explosief gestegen gasprijs zijn veel schuldigen aan te wijzen. Terwijl de markten er flink onrustig van worden, hoopt Hendrik Tuch dat de hoge gasprijs een prikkel is om onze afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen. 

Heeft u de nieuwste Bond film al gezien? Ik wel. Het was een flinke zit maar alle typische Bond film kenmerken zaten erin, inclusief een schurk met een kwaadaardig plan. Maar we hoeven niet meer naar de bioscoop voor spanning en sensatie, de extreme stijging van de Europese gasprijzen houdt beleggers al weken in spanning naar de oorzaken en de mogelijke consequenties. Daar zijn goede redenen voor, want de stijging met meer dan 500% ten opzichte van het gemiddelde niveau in de afgelopen 10 jaar kan voor flinke problemen zorgen voor financiële markten. 

Tot begin september leek het erop dat de Europese economie kon uitzien naar ten minste een paar kwartalen van hoge groei als gevolg van het wegebben van de coronacrisis en de uitrol van het omvangrijke EU-investeringsplan NGEU. Maar de explosie van energieprijzen zal op deze groei drukken doordat consumenten bezuinigen op andere bestedingen en bedrijven hun marges zien krimpen of zelfs in de problemen komen. 

Ook voor de ECB komt de prijssprong van de energieprijs op een verkeerd moment. Het was al lastig voor Lagarde om vol te houden dat de stijgende inflatiecijfers slechts een tijdelijk fenomeen zou zijn, nu zal het Noord-Europese deel van het ECB-bestuur nog meer redenen hebben om een toekomstig aankoopprogramma te kortwieken. 

Onrustige markten 

De Europese obligatiemarkten worden al enigszins onrustig van dit perspectief, met als gevolg hogere marktrentes en stijgende inflatieverwachtingen en waarschijnlijk ook nog een negatieve reactie van aandelenbeurzen. De vraag is wie er nu verantwoordelijk is voor deze energiecrisis. 

Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management.  

Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Column/730692/Energiecrisis/Kan-de-echte-schurk-nu-opstaan.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main1_home