Zowel onder bedrijven als consumenten zien de banken geen grote aantallen klanten die door de coronacrisis met betalingsproblemen kampen. “We gaan nu een nieuwe fase in, waarbij ondernemers zich opmaken om weer vooruit te kijken”, aldus Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken. 

De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 51,1 naar 53,5 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken ruim 59.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Dat blijkt uit de vijfde NVB Corona Monitor banken van dit jaar. De meeste kredieten wordt verstrekt aan kleinere bedrijven. Van de kredieten die in de monitor naar voren komen, betreft 60% een bedrag onder de 250.000 euro. 

Van het totaalbedrag van 53,5 miljard euro is 3,4 miljard euro voor financieringen met overheidsgarantie, zoals de Borgstelling MKB-kredieten BMKB-C (BMKB-C), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C), het Borgstellingskrediet Landbouw (BL-C) en de Klein Krediet Coronaregeling (KKC). Dit betreft ruim 8.300 bedrijven. 

Begin nieuwe fase 

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zien de banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen. “De aangekondigde verlenging van de overheidssteun en de uitbreiding van de terugbetaalregeling voor uitgestelde belastingen dragen daaraan bij. We gaan nu wel een nieuwe fase in, waarbij ondernemers zich opmaken om weer vooruit te kijken. Banken staan ook in de herstelfase klaar om ondernemers te helpen. 

Het kabinet heeft aangegeven dat de regelingen BMKB-C, KKC en GO-C in de herstelfase ruimer kunnen worden toegepast, waarbij investeringen voor herstel via de garantieregelingen kunnen worden ingevuld. Dat is met name relevant in sectoren die door corona hard zijn geraakt, waar ondernemers na anderhalf jaar veel van hun eigen reserves hebben moeten gebruiken.” 

 

Lees verder: 

https://www.infinance.nl/artikel/coronacrisis-pakt-heel-verschillend-uit/