De afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds meer gaan handelen in cryptomunten. Met name jongeren hebben hier interesse in, zo bleek eind 2021 uit een onderzoek van de Rabobank en het Nibud. Ruim een kwart van hen beschikt over crypto’s. Maar hoe staat het met de Nederlandse vermogensbeheerders? Zien zij in cryptomunten een serieuze beleggingsmogelijkheid? Uit een rondgang van Vermogensbeheer.nl blijkt dat er weinig enthousiasme is.

Vorig jaar april trok Robeco de aandacht met een artikel op haar website, waarin werd gesteld dat de bitcoin als digitaal goud een nuttige rol kan spelen in een goed gespreide beleggingsportefeuille. Volgens het artikel zou de bitcoin met een 1% allocatie in een gangbare, goed gespreide multi-assetportefeuille zijn nut kunnen bewijzen.

Robeco biedt geen cryptocurrencies aan klanten aan. Klanten van Robeco kunnen wel op andere manieren zijdelings in de cryptomarkt investeren, bijvoorbeeld via het Robeco FinTech fonds.

Bij andere vermogensbeheerders bespeurde Vermogensbeheer.nl weinig enthousiasme. Onder meer Steentjes, OHV en Topcapital zien weinig toegevoegde waarde. Omdat er onder klanten weinig behoefte aan bestaat, omdat cryptomunten, en dan met name de productie (het ‘minen’) ervan, helemaal niet duurzaam zijn, of omdat het niet echt een beleggingsinstrument is: een fundamentele waardering van cryptomunten is niet mogelijk, het blijft vooral een kwestie van wat de gek ervoor geeft.

“Als verstandige vermogensbeheerder laten we die aan ons voorbij gaan. Pas als er een brood kan worden gekocht met crypto’s zullen we erover denken,” boort Wilfried Steentjes iedere verdere discussie vakkundig de grond in.