Sinds begin dit jaar zijn aandelenkoersen met ongeveer een kwart gedaald. En voor wie groot in cryptovaluta zat, is de pijn nog veel groter. Omdat het even geleden is dat we in een echte bear market zaten, vond vermogensbeheerder Adam Grossman het een goed idee om wat ‘lessen voor wanneer de boel naar beneden gaat’ uit de mottenballen te halen.

  1. De mythe van net niet. Zijn eerste tip is dat beleggers zich nooit gek moeten laten maken door de snelle winsten van anderen. Het is geen goed argument om ergens in te stappen alleen maar omdat de buurman er succes mee heeft gehad. Grossman vergelijkt het met een fruitmachine, waarbij gokkers worden verleid er nog meer geld in te gooien als ze twee in plaats van drie kersen op een rij hadden.
  2. Weet wat je koopt. Veel beleggers zijn volgens Grossman ingestapt (in aandelen, maar vooral in cryptovaluta) niet omdat ze verstand hadden van het product of de onderneming, maar omdat ze de koersen door het dak zagen schieten. Dat moet je dus nooit doen. Je belegt in iets omdat je denkt dat de prijs lager is dan de intrinsieke waarde of omdat je denkt dat de intrinsieke waarde gaat stijgen.
  3. Gekte. Marktwaarderingen, zoals de koers-winstverhouding of koers-omzet, geven vaak een betrouwbaar beeld over of iets duur of goedkoop is. Toch worden waarderingsmethoden vaak aan de kant geschoven omdat “dit keer alles anders is” of dat er sprake is van een “disruptieve technologie.”

Dat kan best het geval zijn, maar de belofte van een glansrijke toekomst kan soms doorslaan in regelrechte gekte. Dan wordt het oppassen geblazen.

  1. Blijf relativeren. Een makkelijke: De koersen staan nu flink veel lager dan een half jaar geleden. Maar ze zijn nog steeds hoger dan een jaar of twee terug. Dat is heel wat.