Bedrijven en beleggers doen er volgens Columbia Threadneedle verstandig aan om kunstmatige intelligentie (AI) heel serieus te nemen. 

In het whitepaper, getiteld De opmars van AI: Uitdagingen voor beleggers na de coronapandemie, schetsen AI-specialisten van binnen en buiten Columbia Threadneedle de enorme disruptie die de toepassing van kunstmatige informatie veroorzaakt. Voor bedrijven én voor beleggers zijn de gevolgen ingrijpend. Wat staat ons te wachten? Dit zijn de belangrijkste punten uit het rapport. 

Corona heeft implementatie van AI flink versneld
Door de coronacrisis (lockdowns, verstoorde productieketens en de versnelde zoektocht naar een vaccin) zijn bedrijven gedwongen na te denken wat de implementatie van intelligente automatisering kan betekenen.

Hierdoor zijn AI-technologieën eerder dan verwacht van de technologie- en internetsectoren doorgestroomd naar de bredere economie. Zo hebben in de gezondheidszorg en in diverse andere sectoren veel AI-gerelateerde technologieën versneld goedkeuring gekregen. Door de crisis is de vraag naar innovatie en implementatie urgenter geworden. 

Inzet van AI leidt tot gigantische concurrentievoordelen
Bedrijven die technologische innovatie zoals AI en intelligente automatisering het snelst weten te implementeren, hebben in één klap een productiviteits- en groeivoorsprong op bedrijven die langzamer handelen. Die voorsprong wordt al snel onoverkomelijk. 

AI is wél goed voor werkgelegenheid
Het is een misvatting te denken dat kunstmatige intelligentie de inzet van werknemers overbodig maakt. Een vergelijking met de automatiseringsgolf van een paar decennia terug is eenvoudig te maken. Bedrijven die in de jaren negentig als eerste industriële robots inzetten, zagen in de jaren erna hun productiviteit stijgen, waardoor hun marktaandeel sterk kon toenemen en zij 50% meer personeel in dienst namen. Bedrijven die niets deden, verkleinden hun personeelsbestand daarentegen met 20%. 

Achterblijver moeten vrezen voor hun leven
AI heeft de kracht om productiviteit te transformeren en omzet te maximaliseren. Vanuit dit perspectief valt het volgens Neil Robson, hoofd wereldwijde aandelen bij Columbia Threadneedle, te verwachten dat de kloof tussen verschillende bedrijven effectief dieper wordt, naarmate succesvolle bedrijven hun concurrentievoordeel in de loop der tijd steeds verder uitbouwen. 

Lees het rapport: 

https://www.columbiathreadneedle.nl/uploads/2021/04/ce79dfe52af7072102b82cccc0844337/j30244_fresh-perspectives-interpreting-ai_nl.pdf 

Lees het volledige artikel:  

https://www.iexprofs.nl/Nieuws/727984/kunstmatige-intelligentie/De-onstuitbare-opmars-van-AI.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main2_home