Op 21 juni vond Fund Seminar Services plaats in De Utrechtse Stadsvrijheid. Meer dan 70 professionals uit de vermogensbeheersector kwamen bijeen om zich te laten bijpraten over de ontwikkelingen in het vak. Hoe staat het met de consolidatie? Wie praat met wie? Welke prijs wordt er betaald? De verwachting: na een dynamisch voorjaar zal de consoli­datie verder doorzetten. Verslag van een inspirerende bijeenkomst.

“Iedereen praat met iedereen”

Onder grote belangstelling werd het evenement geopend door conference chairman Rob de Haas die Jeroen Brenninkmeijer introduceerde. Jeroen Brenninkmeijer is de founding father van Bruyn en Brenninkmeijer en begeleidt vermogensbeheerders in het fusie- of overnametraject. In zijn presentatie rond het thema ‘De (on)zekere toekomst van de zelfstandige vermogensbeheerder’ vertelde hij over de consolidatie in de markt en de veranderingen van de afgelopen jaren. Administratieve druk als gevolg van toenemende regelgeving is nu het grootste pijnpunt. En wat blijkt: “Iedereen praat met iedereen.”

“Formeel aan tafel zitten verandert de dynamiek”

Brenninkmeijer stelt dat er heel veel kopjes koffie worden gedronken. Maar na het eerste kopje koffie gaat het vaak mis. “Formeel aan tafel zitten verandert de onderlinge dynamiek en persoonlijke verschillen worden dan uitvergroot.” De prijs (’welke prijs vraag ik?’), de propositie (‘ik ben de beste belegger voor mijn klanten’) en de transitie (een verhuizing van kantoor…) zijn andere mogelijke struikelblokken. Wat de prijs betreft: volgens Brenninkmeijer ligt de prijs vaak tussen de 0,4% en 1,9% van de assets under management. Conclusie: vermogensbeheerders hebben vaak veel redenen om niet hun zelfstandigheid op te geven. “Dat is volkomen terecht maar soms niet helemaal realistisch.”

De zin en de onzin van consolideren volgens Brenninkmeijer

  • Er is voldoende ruimte voor groei van zelfstandig vermogensbeheer, maar het aanbod is gefragmenteerd
  • De markt is fors in beweging
  • Er zijn grote partijen actief en nieuwe toetreders
  • “Zelf kopjes koffie drinken kost te veel tijd en energie”
  • Vermogensbeheerders verwachten dat over 5 jaar een AuM van 500 miljoen noodzakelijk is.

 

“Fusie of samenwerking moet wel om de juiste reden gebeuren”

Tijdens de paneldiscussie bespraken René Kirkels (BinckBank), Paul van der Linden (AFM) en Frits Vogel (Fountain Capital) onder leiding van conference chairman Rob de Haas de veranderingen in de markt. De markt van vermogensbeheer consolideert. Een fusie of samenwerking kan een goede optie zijn, maar moet wel om de juiste redenen gebeuren, niet uit dwang. Een verschraling van het aanbod – met bijbehorende uniformiteit van het productaanbod en daarmee minder keuzemogelijkheden voor de client – is geen goede zaak. Beleggers hebben behoefte aan keuze. “Soms kan een heel saai product de beste oplossing zijn, maar natuurlijk niet in alle gevallen. Het risico bij uniformiteit is verschraling van het aanbod, zoals we dat bij de grootbanken hebben gezien. Daar is de dienstverlening inmiddels gestandaardiseerd. Dit hoeft niet slecht te zijn, maar als dat leidt tot uitsluitend ‘meer van hetzelfde’ is dat jammer.”

Lees het interview met René Kirkels (BinckBank) hier.

Lees het interview met Frits Vogel (Fountain Capital) hier.

 

8 workshops

Tijdens de workshops gingen de sponsors van die dag dieper in op de mogelijkheden van hun dienstverlening. Wilt u een van de workshop-presentaties ontvangen? Neem dan contact op met Gwen Kappen via: info@fundseminar.nl.

Workshop 1: BlackRock/Aladdin

Christiaan Wiebols van BlackRock ging in op de ‘high-conviction’ strategie van BlackRock  (Quant Active, Sustainability, Thematics, Alternative) die verder gaat dan traditionele strategieën teneinde de voor risico-gecorrigeerde rendementen te verbeteren. Thema’s die hij behandelde waren: het leveragen van ‘big data’, het belang van ESG, het inspelen op megatrends en het versterken van de weerbaarheid (‘resilience’) van portefeuilles.

Hij liet ook de toegevoegde waarde zien van Blackrock Aladdin, het in eigen huis gebouwde risicomanagementplatform van BlackRock. (www.blackrock.com)

Workshop 2: Blanco Services

De workshop van Wilfred van Roosmalen van Blanco behandeldehet vermogensbeheer van morgen en toonde de grootste angsten van vermogensbeheerders: disruptie door FinTechs, vergaande wet- en regelgeving, de opkomst van robo-adviseurs, BigTechs, crypto-currencies en blockchain. Blanco stelde het gehoor gerust: robo-advies heeft slechts 1% van de markt in bezit en zal niet snel de assetmanager of vermogensadviseur vervangen, maar het is wel zaak om de ontwikkelingen op de voet te volgen. De conclusie van Blanco? Wacht niet op kansen, maar creëer deze zelf! (www.useblanco.com)

Workshop 3: NNEK/Fondsenplatform

Uit onderzoek van NNEK blijft dat klanten van vermogensbeheerders de uitleg van het beleggingsconcept het belangrijkst vinden, gevolgd door het maken van een portefeuille die past bij de risicobeleving. In de praktijk is de vermogensbeheerder echter vooral bezig met andere zaken, waaronder administratie. Michiel van Vugt liet zien hoe het Fondsenplatform  bijdraagt aan het efficiënter omgaan met de kostbare tijd van de vermogensbeheerder. Het NNEK/Fondsenplatform is een digitaal all-in concept dat onder meer portfoliomanagement, onboarding en onderhoud biedt. www.fondsenplatform.nl

Workshop 4: LYNX

Na een solide positie te hebben opgebouwd in de markt voor particuliere beleggers (sinds 2006), heeft LYNX nu ook de professionele markt betreden.LYNX is in 2016 gestart met focus op beleggingsinstellingen (AIF’s) en heeft de dienstverlening aan beleggingsondernemingen verder geprofessionaliseerd. Tom Straver en Sam Zwaan van LYNX bespraken de onboardingmogelijkheden voor eindcliënten op het LYNX-platform. Enkele kenmerken van het platform zijn: voor zowel collectief als individueel beheer, cliëntportaal en performancerapportages. www.lynxpro.nl

Workshop 5: Ortec/Yellowtail

Ortec en Yellowtail hebben op basis van de lessons learned van de Mylife proposities voor pensioenfondsen en  verzekeraars een oplossing geformuleerd voor vermogensbeheerders.De workshop draaide om het belang van de customer journey (klantreis). Enkele adviezen: schep een holistisch beeld en toon de impact van keuzes hierop. Benader dus ook het beleggingsadvies holistisch (zorgplicht!).De uitdaging is hoe de vermogensbeheerder alles bijhoudt om de klant te kunnen blijven ondersteunen (monitoren). De oplossing schuilt in een goed gebruik van data en data-analyse. Zorg voor vergroting van het aantal contactmomenten. Uiteindelijk moet dat leiden tot meer omzet en meer efficiëntie.www.ortecfinance.com; www.yellowtail.nl

Workshop 6: KAS BANK

“De uitdaging ligt in het vinden van een heterogene ’pool’ met verschillende fiscale verdragstoepassingsmogelijkheden.” Aan het woord is Marc Weijkamp van KAS BANK. Onderwerp van zijn presentatie: ‘Grip op bronbelasting’. Hij sprak over verhoging van het rendement op beleggingen door een efficiënt belastingterugvorderingsproces. Kleine en middelgrote pensioenfondsen hebben hiervoor echter niet altijd de mankracht en expertise om alle mogelijkheden optimaal te benutten. Voor hen is uitbesteden een zinvolle optie. www.kasbank.com

Workshop 7: VWD

In april kondigde het Noorse Infront ASA de acquisitie van VWD aan, waardoor het aanbod van VWD wordt versterkt met de marktdata en handelsoplossingen van Infront. Francois Jacquemart: “De modulaire platformaanpak van VWD combineert oplossingen op het gebied van data & feed, portfolio & advisory, regulatory & calculation en publication & distribution in een all-in-one platform.” Vooral de onboarding van nieuwe klanten kwam uitgebreid aan bod tijdens de workshop. Daarin onderscheidt de VWD-aanpak drie stappen: profiling, investment proposal en finalisation. www.vwd.com

 

Workshop 8. Refinitiv

Het verwachtingspatroon van vermogende particulieren zoals ‘high net worth individuals’ (HNWI’s) stijgt snel. Zelfstandige vermogensbeheerders moeten daarom zeer regelmatig updates geven over de performance van het vermogen van hun klanten. Daarnaast is er de toenemende druk op de vermogensbeheerder zelf om compliant te zijn met nieuwe en bestaande regelgeving. Laure Timmerman van Refinitiv liet in de workshop zien hoe het platform van Refinitiv oplossingen biedt voor deze en andere uitdagingen. Refinitiv, opgericht in 2018 en voorheen de Financial & Risk-tak van Thomson Reuters, is een van ’s wereld grootste  providers van financiële marktdata en infrastructuur voor financiële markten. Het bedrijf bedient meer dan 40.000 instellingen in 190 landen en bouwt voort op een heritage van 160 jaar. www.refinitiv.com

Presentatie workshop ontvangen?

Wilt u een van de workshop-presentaties ontvangen? Neem dan contact op met Gwen Kappen via: info@fundseminar.nl.

Mis het niet: 26 september, Fund Seminar 10 jaar!

Op donderdag 26 september 2019 viert Fund Seminar het 10-jarig bestaan. Wilt u een melding ontvangen zodra de inschrijving geopend is? Laat dan uw emailadres achter op: www.fundseminar.nl/registratie/.