De totale waarde van het witwassen van geld wordt geschat op 2 tot 5% van het wereldwijde BBP. Dat komt neer op ongeveer 800 tot 2.000 miljard dollar per jaar. Banken zuchten onder de last van toenemende regeldruk. Nietsvermoedende consumenten dragen de kosten in de vorm van hogere tarieven en een uitgeklede dienstverlening. De uitweg uit deze cyclus van meer regelgeving en meer kosten wordt gevormd door regulatory technology, aldus het onlangs verschenen rapport ‘Top trends in regtech’ van Hyarchis. 

Het rapport, dat bijdragen bevat van Mambu, Palo Alto, Protiviti en Sentinels, belicht de vijf belangrijkste trends op het gebied van regtech: transactiemonitoring, customer due diligence, regulatory reporting, cloud security en platformication.  

“Wat die trends gemeen hebben, is dat zij de kern van de bedrijfsvoering van financiële instellingen zouden moeten vormen. Compliance gaat iedereen aan. Het is niet de taak van een compliance-afdeling om achter de business aan te rennen. Als ondernemingen compliance zien als een business enabler in plaats van een blok aan het been, hebben ze een wereld gewonnen,” aldus Hyarchis CEO Adriaan Hoogduijn. 

Het volledige rapport is hier te downloaden.