Financieel advies kan zeer waardevol zijn. Onderzoek toont aan dat mensen die een financieel adviseur inhuren betere resultaten behalen dan beleggers die dat niet doen. Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard, legt uit waarom financieel advies zo nuttig kan zijn.

Burgers moeten in toenemende mate financieel zelfredzaam zijn. Zeker nu het pensioenstelsel in Nederland wordt herzien en de zorgkosten stijgen, is het verstandig om wat geld achter de hand te houden. Omdat het rendement op obligaties bijna negatief is, zijn mensen meer gaan beleggen om extra rendement te krijgen. Wim van Zwol: “Bij Vanguard stellen we al langer dat financieel advies zeer waardevol kan zijn om beleggers te helpen hun doelen te bereiken, vooral in een gecompliceerde financiële omgeving met een laag rendement. Het wordt steeds duidelijker in hoeverre adviseurs het verschil kunnen maken. We hebben onlangs onderzoek gedaan naar het voordeel van advies met behulp van gegevens uit ons klantenbestand in de VS.”

Kun je enkele uitkomsten delen met Fund Seminar Nieuwsbrief?

“Vanguard keek naar 44.000 zelfstandige beleggers die overstapten naar een adviseur tussen 2014 en 2018. Advies leidde voor de meesten tot betekenisvolle portfoliowijzigingen. Twee derde paste zijn aandelenbeleggingen aan met meer dan 10%, terwijl 27% zijn bezit aan contanten of geldmarktfondsen met ten minste 10% verminderde. Meer dan 90% van de beleggers die overstapten, elimineerde ook de voorkeur voor de thuismarkt in hun portefeuilles door de internationale beleggingen te vergroten.”

“Daarnaast keek Vanguard naar 100.000 geadviseerde beleggers en hun financiële resultaten. Acht van de tien had een kans van 80% of meer om zijn financiële doelstellingen te bereiken – op basis van onze prognoses. De resterende 20% was bijna, of al helemaal, met pensioen en had niet die activa vergaard die nodig was om zijn verwachte levensstandaard te financieren. In sommige andere gevallen, met name onder jongere beleggers, was belangrijke financiële informatie – zoals pensioensparen op de werkplek – niet nauwkeurig gerapporteerd aan adviseurs.”

Waarom is het belangrijk om te kijken of jij als belegger en de financieel adviseur dezelfde doelen voor ogen hebben? 

“Dit is belangrijk om te weten omdat veel aanbieders van beleggingen een winstoogmerk hebben. Het is dan ook goed om in de gaten te houden hoeveel winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders en hoeveel aan de klanten. Zorg ervoor dat je weet voor wie het product waarin je wilt gaan beleggen op de korte (en lange) termijn interessant is: is dat voor de aanbieder ervan of voor jou als klant? Een fonds met een mooi verhaal hoeft op de lange termijn niet per se de juiste beleggersoplossing te zijn. Het gaat erom dat het fonds bij jou past. Ook is het belangrijk als belegger om te weten wat je hebt gekocht. Laat je dus goed informeren waarin je geld is belegd. Als je bijvoorbeeld hebt geïnvesteerd in een goud-ETF, is het goed om te weten of je echt goud hebt gekocht of een future.”