Analyses van het coronavirus voorspellen het einde van de globalisering. De afgelopen drie decennia is globalisering in een hoge versnelling gebracht door de mogelijkheden van technologie en telecommunicatie. Om die reden is onder meer de wereldhandel fors gestegen en maken mobiliteit, toeristisch en zakelijk reisverkeer en migratiestromen deel uit van de globaliseringstrend.

 In onze Tweede Kamer klinkt de roep om beschermingsmaatregelen te nemen tegen buitenlandse overnames. Het proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie leidt tot een wereldwijde arbeidsverdeling, waarbij productielijnen over de wereld worden gespreid en er ook schaalvergroting plaatsvindt. Dit resulteert in een internationale herverdeling van inkomens en creatie van nieuwe (opkomende) markten.

Ook landen die niet bij de EU horen, passen uit economische en handelsoverwegingen hun wet- en regelgeving aan de EU aan, omdat zij niet alleen toegang willen tot de grote markt, maar ook omdat het efficiënter is om zich bij bestaande standaarden aan te sluiten.

Lees verder:

‘Aan globalisering komt geen einde: de wereld draait door’

Bron: https://www.stroevelemberger.nl/2020/04/20/aan-globalisering-komt-geen-einde-de-wereld-draait-door