Strengere regelgeving (SFDR) van de EU moet greenwashing door fondshuizen voorkomen. Helaas zijn de nieuwe regels volgens Detlef Glow van Lipper Refinitiv nog niet perfect. Beleggers die een fonds kopen met een duurzame of ESG-gerelateerde doelstelling, gaan er van uit dat deze fondsen sterk gericht zijn op alle relevante criteria voor ESG (milieuvriendelijkheid, sociaal gedrag en good governance).

Maar dat is niet altijd het geval, aangezien alle fondsbeheerders een verschillende kijk hebben op hoe niet-financiële criteria in hun selectieproces moeten worden geïntegreerd.

Sommige fondsbeheerders richten zich alleen op bepaalde aspecten zoals de CO2-uitstoot, terwijl anderen zich meer richten op sociale criteria of goed bestuur. Daarnaast is het mogelijk dat sommige portefeuillebeheerders bij de beoordeling van effecten pas in tweede instantie naar ESG-criteria kijken en eerst naar het rendement. Het kan daardoor voorkomen dat de aandelen en obligaties in de portefeuille toch nog een vrij slechte ESG-score hebben, terwijl ze wel aan de belangrijkste selectiecriteria voldoen. In het verleden werden al deze fondsen als duurzame fondsen op de markt gebracht. Greenwashing lag daarbij altijd op de loer.

Verder lezen:
https://lipperalpha.refinitiv.com/2021/04/monday-morning-memo-sfdr-another-layer-of-complexity-for-the-european-fund-industry/