Deutsche Bank en UBS onderzoeken de mogelijkheid om hun asset management-activiteiten te fuseren. De Financial Times schrijft dat op basis van bronnen die aanwezig zijn of waren bij de gesprekken.

Als de fusie tussen het Zwitserse UBS en Deutsche Bank er daadwerkelijk komt, dan wordt het gelijk een van Europa’s grootste asset managers. Alleen Amundi is dan met 1400 miljard euro onder beheer nog groter.

De Financial Times en Handelsblatt stellen dat één van de scenario’s is dat de asset managementtak van UBS wordt geïntegreerd met DWS. In ruil daarvoor krijgt UBS een aandelenbelang in Deutsche Bank. UBS heeft op dit moment zo’n 700 miljard euro onder beheer, bij DWS is dat 662 miljard euro.

Een van de redenen van de fusiegesprekken is dat giganten als BlackRock en Vanguard, met duizenden miljarden onder beheer, de markt voor asset management steeds meer bepalen. Na de crisis in 2008 heeft UBS veel marktaandeel verloren en hebben de Amerikaanse giganten als BlackRock en Vanguard de toppositie overgenomen. UBS staat volgens Willis Towers Watson wereldwijd op de zestiende plaats.