De btw op energie is tijdelijk lager, het minimumloon gaat (iets) omhoog, verhuurders mogen de huur verhogen en pensionado’s krijgen er iets bij. Per 1 juli zijn er weer enkele wijzigingen die invloed hebben op jouw portemonnee. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

  1. Minimumloon gaat iets omhoog

Op 1 juli gaat het minimumloon iets omhoog. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur werkt, dan staat daar vanaf volgende week vrijdag minstens 11,26 euro per uur tegenover. Het minimumuurloon is nu nog 11,06 euro bruto.

Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Hoeveel dat precies in jouw situatie is, kun je vinden op de site van de Rijksoverheid.

Dit keer gaat het dus om een stijging van slechts 20 cent, maar volgend jaar gaat het minimumloon harder omhoog. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het stapsgewijs met 7,5 procent wordt verhoogd. Daarmee zou het minimumloon volgens de huidige verwachtingen in 2025 uitkomen op 13,18 euro.

Vanwege de huidige hoge inflatie begint het kabinet daar niet pas in 2024, maar al volgend jaar mee. Het gaat in 2023 om een verhoging van 2,5 procent tot 11,94 euro.

  1. Belasting op energie gaat omlaag

Een van de belangrijkste wijzigingen van begin volgende maand is de verlaging van de btw op energie. Het btw-tarief gaat van 21 naar 9 procent. Dit geldt voor stroom, gas en stadsverwarming en blijft voorlopig van kracht tot het einde van dit jaar. De btw op brandstoffen blijft op 21 procent staan. Wel is de accijns op onder meer benzine en diesel eerder dit jaar al verlaagd.

Het kabinet verlaagt tijdelijk de btw op energie, omdat de energieprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen en de vrees bestaat dat veel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De maatregel loopt voorlopig tot het einde van dit jaar. Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik zou de btw-verlaging neerkomen op een besparing van ongeveer 140 euro in zes maanden.

Het is overigens de vraag of iedere consument dat meteen merkt in de portemonnee. Zo wees de Consumentenbond er eerder deze maand op dat niet alle leveranciers op 1 juli de lagere btw verrekenen. Een deel doet dat pas bij de eindafrekening aan het einde van het jaar.

Lees het hele artikel hier:

https://www.nu.nl/geldzaken/6208349/dit-verandert-er-op-1-juli-voor-je-portemonnee.html