De Wet van Moore, de Wet van Flatley, de Wet van Wright: ze beschrijven alle drie hoe snel een technologie kan innoveren en daarmee ook een economische sector kan ontwrichten. Beleggers zouden daar volgens Capital Group bekend mee moeten zijn. Een korte beschrijving volgt hierna in het volledige artikel.

  1. Wet van Moore

Volgens deze wet uit 1965 verdubbelt het aantal transistors dat op een geïntegreerde schakeling past ongeveer om de 18 maanden tot twee jaar. Ofwel, meer rekenkracht voor dezelfde kosten. Deze Wet van Moore is geen exacte wetenschap, maar eerder een streefdoel voor ingenieurs om naartoe te werken.

“De sector heeft zich zo ontwikkeld dat er telkens genoeg winst werd gemaakt om dat innovatietempo aan te houden en te blijven investeren. De Wet van Moore is dus eigenlijk een self-fulfilling prophecy”, zegt Isaac Sudit, aandelenanalist bij Capital Group.

Twee ingrijpende ontwikkelingen hebben de halfgeleiderindustrie recent veranderd: cloud computing en kunstmatige intelligentie. “Door de cloud te gebruiken, is rekenkracht niet langer een kostenpost maar een winstpost. Bedrijven huren nu servers van partijen als Amazon of Microsoft, en ontwikkelen met behulp van die rekenkracht nieuwe bedrijfsmodellen”, aldus Sudit.

  1. Wet van Flatley

Deze wet lijkt op die van Moore, maar wijst op een zo mogelijk nog snellere vooruitgang en nog grotere kostenbesparingen in de medische sector. Dankzij het werk van Jay Flatley en het medisch technologiebedrijf Illumina kan een menselijk genoom nu in ongeveer een dag worden bepaald voor ongeveer 1.000 dollar. Toen twintig jaar geleden voor het eerst de sequentie van het menselijk genoom werd bepaald, deed een team van onderzoekers daar bijna acht jaar over en kostte het meer dan 100 miljoen dollar.

Die snelle, nauwkeurige en goedkope bepaling opent de weg naar gepersonaliseerde behandelingen voor patiënten. “Er is nog nooit een opwindender tijd geweest in de gezondheidszorg”, zegt Richmond Wolf, portefeuillebeheerder bij Capital Group. “Snellere diagnoses kunnen leiden tot een veel vroegere opsporing van ziekten, of in sommige gevallen tot de behandeling van ziekten voordat ze zich verder ontwikkelen. Een heel mooi voorbeeld daarvan is vloeibare biopsie, waarbij een monster van je bloed voldoende kan zijn om tumoren in hun vroegste stadia te identificeren.”

Lees het volledige artikel:
https://www.iexprofs.nl/Nieuws/717227/Capital-Group/Drie-innovatiewetten-vragen-uw-aandacht.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main3_home