Het voorstel voor de nieuwe vermogensrendementsheffing in 2022 benadeelt beleggende burgers ten opzichte van spaarders. Dat stelt Dufas, de belangenvereniging van asset managers, die stelt dat het ministerie van Financiën last heeft van tunnelvisie.

 

Het Ministerie van Financiën benadeelt door een tunnelvisie beleggende burgers ten opzichte van spaarders, aldus Dufas, de belangenvereniging van asset managers, in een reactie op een reconstructie in Elsevier Weekblad (EW). Deze aanval op het door minister Hoekstra geleide ministerie van Financiën volgt op een reconstructie die Elsevier Weekblad heeft gedaan op basis van een WOB-procedure, waarbij een beroep is gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Dufas-directeur Iris van der Looij stelt dat het ministerie van Financiën met de ‘hogere belasting op beleggen de pas afsnijdt voor Nederlanders die inkomen moeten opbouwen voor later’. Zij voegt eraan toe dat ‘dit de burgers zijn waarvan het opgebouwde pensioen niet langer voldoende is. Met de lage rente is beleggen de beste optie. Maar MinFin neemt die kans af en staat tot op heden niet open voor het uitwerken van alternatieve oplossingen’, aldus Van der Looij.

Elsevier Weekblad schrijft dat ‘het voornemen om de spaartaks radicaal om te gooien, broddelwerk is geweest’. Het plan dat erop gericht was om spaarders te ontzien werd vorig jaar door de toenmalige staatssecretaris van Financiën Menno Snel bekendgemaakt. Toen hadden ambtenaren nog geen idee hoe dit plan zou uitpakken voor grote groepen belastingbetalers, schrijft het blad. EW voegt eraan toe, op basis van verkregen documenten van het ministerie, dat de uitvoeringslasten van de hervorming hoog zijn en dat het voor de ficus ‘een lastig te hanteren stelsel’ is.