Bitcoin en andere cryptovaluta krijgen hevige tegenwind nu China de regels aanscherpt, een eigen digitale munt lanceert, en het hoge energieverbruik dat met crypto’s gepaard gaat niet langer tolereert.

De koersbewegingen van bitcoin kennen de laatste tijd ‘een bumpy ride’. Het kan de ene dag pijlsnel omhoog gaan als Elon Musk iets aardigs twittert en de volgende dag omlaag, als de Chinese overheid een nieuwe restrictieve maatregel aankondigt. Analist Chi Lo van BNP Paribas Asset Management vindt vooral dat tweede belangrijk. Hij denkt dat de aanvallen van China op bitcoin en andere cryptomunten niet zonder gevolgen zullen blijven. Cynisch genoeg dreigt bitcoin volgens hem aan zijn eigen succes ten onder te gaan.

Lo neemt ons in zijn rapport ‘The inherent risks of crypto currencies – When bitcoin meets China’s CBDC’ mee terug naar het jaar 2007-2008 toen de kredietcrisis zorgde voor een verlies aan vertrouwen in het financiële systeem. Dat wantrouwen werd in de jaren erna alleen maar sterker door de enorme liquiditeitsinjecties van centrale banken.

Daardoor groeide de behoefte aan een alternatief voor het zogenoemde fiduciaire overheidsgeld van centrale banken. Bitcoin bood dat alternatief, een soort digitaal goud met een gelimiteerd aanbod, waar overheden en centrale banken geen macht over hebben.

Al die tijd hebben overheden de digitale munten grotendeels met rust gelaten. Maar de Chinese overheid heeft besloten om daar nu een einde aan te maken. Het eerste probleem dat de Chinezen met bitcoin hebben, is het energieverbruik. Dat is de laatste jaren exponentieel gestegen doordat er steeds meer rekenkracht nodig is om de wiskundige puzzels op te lossen voor de zoektocht naar de laatste in het internet verborgen bitcoins. Mining vraagt steeds meer energie.

Aangezien meer dan 60% van de bitcoin-datamijnen in China staan, jaagt dat het Chinese energieverbruik enorm op, en daarmee ook de CO2-uitstoot. Dat past niet in de Chinese klimaatplannen om de stijging van broeikasgassen voor 2030 te stoppen en in 2060 te reduceren tot 0.

Daarom werd afgelopen april besloten de enorme bitcoin-mijnen in Binnen-Mongolië te sluiten. Voor de digitale munt was dat een grote tegenslag, want verhuizen naar andere landen is ook niet zo eenvoudig. De energietransitie is immers een wereldwijd fenomeen, en groene stroom is schaars.

Veel Chinezen bleven desondanks handelen in bitcoins, alleen nu op buitenlandse handelsplatformen. Dat wil de Chinese centrale bank nu verminderden met een eigen digitale yuan, die misschien volgend jaar al te verkrijgen is tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

Bron:

https://investors-corner.bnpparibas-am.com/markets/the-inherent-risks-of-crypto-currencies-when-bitcoin-meets-chinas-cbdc/