Volgens monetair econoom Edin Mujagic maakt de ECB de weg vrij voor langdurig QE en 0% rente. Er zal meer inflatie worden gedoogd en de centrale bank committeert zich ook aan de strijd tegen klimaatverandering. Voor beleggers zijn de gevolgen ‘behoorlijk’. 

 

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) is al sinds vorig jaar bezig met een evaluatie van de monetaire strategie van de bank. Die exercitie zal binnenkort worden afgerond en krijgt de buitenwereld te horen wat er gaat veranderen. 

De kans is groot dat de definitie van prijsstabiliteit gaan veranderen. Nu nog streeft de bank naar een jaarlijkse inflatie van onder, maar dicht bij 2 procent. Alles wijst erop dat de bank de woorden ‘onder, maar dicht bij’ zal laten vallen. Op basis van de geluiden die al een jaar lang tijdens persconferenties en in vele interviews en toespraken te horen en te lezen zijn, zou het ook niet verbazen als de ECB, in navolging van de Fed, besluit tijdelijk meer dan 2 procent inflatie te gedogen. Aldus Edin Mujagic. 

 

Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Column/722840/Edin-Mujagic/ECB-maakt-de-weg-vrij-voor-langdurig-QE-en-0-procent-rente.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main1_home