De Europese Centrale Bank (ECB) mikt voortaan op een inflatie van 2% op de middellange termijn. Dat is de uitkomst van een herziening van de strategie. De geldontwaarding mag een tijdje hoger of lager liggen, maar niet te lang. Ook gaat de centrale bank klimaatdoelstellingen expliciet meenemen in zijn beleid. 

 De ECB had tot nu toe het doel van een inflatie van “dichtbij, maar lager dan 2%”. Dat uitgangspunt werd sinds 2003 gebruikt. 

Met het nieuwe doel moet duidelijker zijn wanneer de ECB de rente zal verhogen of verlagen. Wel betekent het dat de ECB mogelijk een wat hogere inflatie tolereert voordat de bank de rente omhoog laat gaan. Die rente speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld de hypotheekrente, de rente die een bank geeft over spaargeld en de berekening of pensioenfondsen hun pensioenen mogen verhogen of juist moeten verlagen. 

Tegelijkertijd gaat de centrale bank de huizenprijzen meenemen in de inflatieberekening. Omdat het meerdere jaren duurt voordat de officiële richtlijn is aangepast, gaan de beleidsbepalers voorlopig uit van losse cijfers daarover. Eerder donderdag werd bekend dat de huizenprijzen in de eurozone in het eerste kwartaal van 2021 sterk zijn gestegen. 

De ECB wil de inflatie niet te hard op laten lopen. Door inflatie kunnen burgers minder met hun geld en worden artikelen duurder. Enige inflatie wordt als goed gezien, omdat dit investeringen aanwakkert. Als die geldontwaarding te hoog is, heeft het negatieve gevolgen voor de economie. 

Gevolgen van klimaatverandering 

Naast het rentebeleid past de ECB ook zijn monetaire beleid aan en worden de gevolgen van klimaatverandering mee in de modellen genomen. Die klimaatgevolgen worden ook meegenomen in het opkoopbeleid van obligaties. Dat moet voorkomen dat de centrale bank met potentieel risicovolle beleggingen blijft zitten.  

Lees het volledige artikel: 

https://www.businessinsider.nl/ecb-inflatie-centrale-bank-lagarde-klimaatbeleid/