“In deze tijd van een terugtredende overheid en onzekerheden in de beleggingsmarkt is deze opleiding van essentieel belang om je klant goed bij te staan in het behalen van zijn of haar doelstellingen. Want als vermogensplanner moet je kennis hebben van alle mogelijke deelgebieden van de financiële positie van de klant. Daarom is de post-HBO opleiding Leergang Vermogensplanner een must om een optimale asset-allocatie in te kunnen vullen voor je klanten.” Dat is de centrale boodschap van Ruan de Haas, duo voorzitter van de FVP, de Federatie Vermogens Planners ( www.vfvp.org ).

Vanuit zijn eigen advieskantoor op het gebied van VermogensPlannen en Financiële Regie in Badhoevedorp licht Ruan de Haas, tevens duo voorzitter FVP, het initiatief van de FVP toe: “Deze praktijkgerichte post-HBO opleiding is een must voor de adviseur die zich verder wil bekwamen in de huidige financiële wereld. Als je al de nodige skills in huis hebt is het ook mogelijk om de verkorte opleiding Vermogensplanner te volgen of de opleiding Co-assistent Vermogensplanner, die een mooie opmaat is naar de post-HBO opleiding.”

“Het kan ook zijn dat het als vermogensbeheerder in de praktijk reuze handig is om voldoende te weten van vermogensplanning zodat je kunt sparren met de vermogensplanner met wie je te maken hebt. Als ik mezelf even als voorbeeld mag nemen: ik ben zelf geen vermogensbeheerder maar ik kan wel namens mijn klant met de vermogensbeheerder sparren. En dan is het prettig dat ook de vermogensbeheerder snapt waarom wij als vermogensplanner bepaalde beslissingen nemen.”

“Als tweede punt: je ziet een versnelde beweging naar zelfredzaamheid, ook in Europa, maar vooral in Nederland. Wat je dan tegelijkertijd opvalt is dat het algemene kennisniveau van de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld op het gebied van pensioen of geldzaken erg laag is. Je ziet bijvoorbeeld veel klanten van een middelloonregeling naar een ’defined contribution’-regeling gaan, hoe verhoudt zich dat tot de beleggingen van de klant?”

“Als derde punt: omdat de ontwikkelingen in wet- en regelgeving zo snel gaan en de wereld een stuk complexer is geworden is het zaak om te blijven investeren in de eigen kennis. Want kennis is ook ‘macht’. Er speelt zoveel op dit moment, denk alleen al aan alle uitdagingen rond KYC (Know Your Client, ken uw klant).”

“Mijn boodschap aan de beleggende particulier is dan ook: ga je verdiepen in de materie; je hebt meer vermogen nodig later dan je denkt. En aan de financieel adviseur, de vermogensbeheerder, de bankmedewerker: zorg dat je weet wat er speelt in de wereld van vermogens planning en dat je over de schutting kan kijken van een deelprobleem of een deelsituatie. Uiteindelijk gaat het om een integraal advies waarbij ik niet alles zelf hoef te weten, in details, maar er wel een expert bij kan halen die voor dat ene onderdeel de specialist is. De vermogensplanner kan als trusted advisor het aanspreekpunt zijn voor alle vragen.”

“We voeren als FVP nu de regie rond deze opleidingen en accrediteren de opleidingen via Dukers & Baelemans en Kennisweb vanuit de FVP. Alleen de mensen die zich via de FVP inschrijven bij een van deze beide opleidingsinstituten krijgen ook een lidmaatschap van de FVP. Deze praktijkgerichte post-HBO opleiding is een kwaliteitspredikaat en een must voor de adviseur die zich verder wil bekwamen in de huidige financiële wereld.”

Bekijk de opleiding Leergang Vermogensplanner bij Dukers & Baelemans:

http://www.vfvp.org/opleidingen.html

Bekijk de opleiding Leergang Vermogensplanner via Kennisweb:

http://www.vfvp.org/opleidingen.html