“Het belang van de nieuwe [ESG-]regelgeving wordt door de sector erkend. Maar het veroorzaakt wel veel meer papierwerk,” zegt analist Jan-Paul van der Ent in gesprek met de website vermogensbeheer.nl. 

“Er is een bepaalde urgentie ontstaan over het klimaat, de opwarming van de aarde. Als je kijkt naar beleggen, dan zijn er nog flink veel aandelen en obligaties van vervuilende bedrijven, waarin wordt belegd en waar geen verbetering op duurzaam gebied is te constateren. De Europese Commissie, aangevoerd door Frans Timmermans, is nu bezig om grote klimaatinvesteringen vlot te trekken, te stimuleren en te reguleren. Beleggers worden met regelgeving gedwongen hun beleggingsbeleid meer transparant te maken en aan te geven op welke wijze zij een bijdrage aan het klimaatprobleem leveren. Beleggen in verstokte vervuilers wordt hiermee iets lastiger,” aldus Van der Ent. 

De sector begrijpt volgens Van der Ent de urgentie en de logica achter de regelgeving. Maar de ingewikkelde rapportage wordt wel als drukkend ervaren en dat gaat met name ten koste van kleinere vermogensbeheerders: “Het is bijna niet meer mogelijk om een kleine vermogensbeheerder te zijn en bijvoorbeeld 25 miljoen euro te beheren. Je krijgt heel veel toezichtkosten, privacyregels en verplichtingen om je oren.” 

Lees het volledige interview op vermogensbeheer.nl.