De ESMA wil de nieuwe duurzame, Europese regels voor vermogensbeheerders versoepelen. Dat druist volgens Detlef Glow, Head of EMEA Research bij Lipper, in tegen meer transparantie in de sector en dat is juist wat er nodig is als het gaat om ESG-beleggen. Voldoende transparantie is een van de beste manieren om vertrouwen tussen klant en bedrijf op te bouwen. Maar waarom zijn vermogensbeheerders dan zo terughoudend op dit gebied?

Geld beheren voor een klant is een zeer gevoelige punt dat vertrouwen vereist. Dit geldt met name voor duurzame beleggingsstrategieën, omdat deze strategieën vaak zijn gebaseerd op softe factoren, zoals normen en waarden. Daarnaast vormt transparantie op productniveau een solide basis voor investeerders om geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen. Meer transparantie helpt ook om beschuldigingen van greenwashing te voorkomen

Minder strenge regels

Detlef Glow is verrast door de meest recente actie van de ESMA. De Europese financiële waakhond is van plan de duurzame rapportageverplichtingen voor vermogensbeheerders juist te versoepelen. Dit wil zij doen door meer beleggingscategorieën aan te wijzen die niet in de duurzame berekening behoeven te worden meegenomen. Het deel van de beleggingen dat is afgestemd op de nieuwe EU-duurzaamheidstaxonomie wordt dan kleiner.

Dit betekent dat de activabasis die voor de beoordeling in aanmerking komt, krimpt en dat het deel van de op de EU-taxonomie afgestemde activa van de totale portefeuille van een vermogensbeheerder groter lijkt dan wanneer alle activa in aanmerking zouden worden genomen.

Lees meer