ETF-aanbieders beleven gouden tijden. Het nadeel is dat sommigen zo groot zijn dat ze ‘too big to fail’ worden. Ze om laten vallen in een periode van financiële crisis is bijna niet meer mogelijk.

De markt voor ETF’s is de laatste jaren enorm gegroeid. Maar niet alle uitgevers van ETF’s hebben evenveel geprofiteerd. Het gros van het geld stroomt naar een klein groepje vermogensbeheerders die steeds groter en groter worden.

Voor individuele beleggers is dat op zich niet zo erg. De onderlinge concurrentie tussen de ETF-aanbieders is nog altijd groot genoeg en de kosten zijn laag. Maar voor de maatschappij als geheel is er het gevaar van too big to fail.

ETF-aanbieders als BlackRock, Vanguard, State Street, Invesco en Schwab zijn zo groot geworden dat ze niet failliet mogen gaan omdat anders financiële chaos dreigt. Dat zegt Cameron Brandt, hoofd research bij onderzoeksbureau EPFR, in een interview met Institutional Asset Manager.

iShares
De cijfers zijn helder. EPFR volgt 135.000 actieve en passieve fondsen wereldwijd met een beheerd vermogen van 49,5 biljoen dollar. Tussen die fondsen schieten regelmatig grote bedragen heen en weer. Netto blijkt echter gemiddeld 87% van de geldinstroom terecht te komen bij slechts 20 fondsen, hoofdzakelijk ETF’s.

Een van de grootste winnaars is BlackRock, dat met zijn iShares-fondsen honderden miljarden binnenhaalt. Het beheerd vermogen van BlackRock is inmiddels opgelopen tot 9,5 biljoen dollar, waarvan bijna een derde in iShares-ETF’s.

Lees het volledige artikel:
https://www.iexprofs.nl/Nieuws/724460/BlackRock/Grote-ETF-aanbieders-zijn-too-big-to-fail.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main3_home